Fransız Arkadaşların Bisiklet Turu

28 Haziran 2022

Fransa’nın başkenti Paris'ten bisikletle yola çıkan Fransız 5 arkadaş, Antalya'nın Demre ilçesine geldi. Fransızlar, ilk kez geldikleri Türkiye'ye hayran kaldıklarını söyledi.

Fransa'da yaşayan öğretmenler Lea Palet (32), Robin Mazda (28), Andrien Daron (36) ve Victor Amiens (27) ile istatistikçi Piere Ta (31) bisikletleriyle yeni ülkeler keşfetmeye karar verdi. Fransız 5 arkadaş, 22 Şubat 2022 tarihinde bisiklet yolculuğu için Paris'te yola çıktı. Önce İtalya'yı gezen grup, İtalya'dan gemi ile Hırvatistan'a geçti. Buradan Bosna Hersek, Arnavutluk, Kuzey Makedonya ve Yunanistan'ı gezen 5 arkadaş, Yunan adalarına geçti. Adalarda tur yapan grup, gemiyle 22 Haziran günü Rodos Adası'ndan Muğla'nın Fethiye ilçesine geçti. Türkiye'ye ilk kez Fethiye'den giriş yapan grup, birlikte Gaziantep'e kadar gezmeyi planlıyor.

Grup adına konuşan öğretmen Robin Mazda, "Antalya üzerinden Konya'ya geçeceğiz.

Kapadokya'yı görmek istiyoruz. Niğde, Adana, Osmaniye ve Gaziantep'i göreceğiz.

Gaziantep'te ayrılacağız. Üç arkadaşımız farklı bir rotadan Ankara'ya dönecek. Tatillerini tamamlayarak Ankara'dan uçakla Paris'e geri dönecek. Ben ve arkadaşım Victor Amiens, yolculuğumuza devam ederek İran, Pakistan ve Hindistan'ı gezerek, Nepal'e kadar gideceğiz. Günde grup olarak 60 kilometre ve üstünde yol alıyoruz. Hava koşullarına bağlı aldığımız yol. Ama ben ve arkadaşım Victor günde ortalama 115 kilometre yol yapıyoruz. Ama şimdi gruba uyuyoruz. Türkiye'ye ilk kez geldik. Fethiye'de Kayaköy'ü, Kaş'ta Patara ve Xanthos antik kentlerini gezdik. Demre'de Kekova'yı ve Myra Antik Kenti'ni gezdik. Tarihi kentleri gezerek yol alıyoruz. Türk insanı çok sıcak, konuksever. Her yerde polisler bile size çay ikram ediyor. Karşılıksız size ikram yapan bir insanı başka bir ülkede bulmak olanaksız. Doğa ve deniz bir başka harika Türkiye'de" dedi.

Gruptaki 4 kişinin öğretmen olduğunu aktaran Robin Mazda, "Bizler yeni ülkeleri, yeni insanları tanımak, yeni ülkeleri, farklı kültürleri keşfetmek için yola çıktık. Çok fazla bir şey düşünmeden özgürlüğü yaşamak istiyoruz. Gittiğimiz her ülkede şu ana kadar fazla sorun yaşamadık. Şu ana kadar 6 bin kilometre yol yaptık. Tahmin ediyorum grup olarak 1500- 2 bin kilometre daha yol yapacağız. Ben ve arkadaşım Victor bunun üstüne yaklaşık 5 bin kilometre daha yol yapacağız. Nepal'den yeni keşiflerle uçakla Fransa'ya döneceğiz" diye konuştu. (Ahmet Acar-DHA)