Arama

Yerel Lezzetler

Kentte günümüzde de varlığını sürdüren Giritlilerin, Yörüklerin ve Arapların, Antalya gastronomisine kazandırdığı zengin bir mutfak kültürü vardır.

Antalya Piyazı

Antalya usulü piyaz, yaklaşık yüzyıla yakın geçmişi ile Antalya sınırlarını aşan lezzetlerden sadece biri… Antalya’da geliştirilen ve ünlenen piyaz, Antalya’ya uğrayan misafirlerin mutlaka tadına baktığı yöresel lezzetlerin başında geliyor. Antalya piyazı, tarator soslu bir fasulye yemeğidir. Başka yörelerde yapılan piyaz çeşitleri salata olarak tüketilirken, Antalya ve ilçelerinde ana yemek olarak tercih ediliyor. Piyaz, ayırt edici ana lezzetini küçük taneli fasulyesinden ve kuru fasulye üzerine bolca dökülen tarator sosundan alıyor. Antalya usulü piyaz, Türk Patent Enstitüsü tarafından 2017 yılında tescil edilerek, coğrafi işaretli ürünler arasındaki yerini aldı. Antalya piyazının en lezzetli örneklerini şehir merkezindeki Piyazcı Sami, Piyazcı Ahmet, 7 Mehmet Restoran, Arap Nazmi Restoran, Özdoyum Restoran ve Aksu Şimşek Köfte’de bulabilirsiniz.

Tahinli Kabak Tatlısı

Antalya’da yemeklerin olmazsa olmazlarından olan tahin, Antalya’da birçok yemeğe eklenen önemli bir lezzet… Tahinli kabak tatlısı da bunlardan sadece biri. Tatlı, taptaze kabağın haşlanıp şerbetlenmesi sonrasında üzerine tahin ve ceviz dökülmesiyle yöresel bir tat alıyor. Tahinli kabak tatlısı, Antalya’da birçok lezzet durağında, özellikle piyaz ve şiş köftenin üzerine, isteğe göre servis ediliyor. 7 Mehmet Restoran, Arap Nazmi Restoran, Özdoyum Restoran ve Mevlana Lokantası, kabak tatlısı için en fazla tercih edilen restoranlar arasında yer alıyor.

Şiş Köfte

Antalya mutfağının en önemli lezzetlerinden biri olan şiş köfte, kokusu ve lezzeti ile şehrin en sevilen lezzetleri arasında yer alıyor. Zaman içerisinde piyaz ile özdeşleşerek, Antalya klasiği haline gelen köfte, şişe geçirilerek kömür ateşinde pişiriliyor. Sadece kıymadan oluşan şiş köfte, pişmiş soğan ve biberle sunum yapılıyor. Şiş köftenin en lezzetli örneklerini Şişçi Ramazan, Topçu Kebap, Arap Nazmi Restoran, Özdoyum Restoran ve Piyazcı Ahmet’te bulabilirsiniz.

Serpme Börek

Antalya’ya özgü geleneksel lezzetler arasında en fazla tercih edilenlerden birisi de serpme börektir. Yüzyılı aşkın süredir Antalya’da yapılan serpme börek, dünyanın en lezzetli ikramı niyetine eskiden düğünlerde ve bayramlarda ikram edilirmiş. Daha sonraları günlük tüketilen bir yiyecek haline gelen serpme börek, incecik hamurun arasına eklenen peynir, kıyma ya da patates ile yapılır. Antalyalıların en sevdiği lezzetlerden biri olan serpme böreği, sabahın erken saatlerinden itibaren börekçilerde bulabilirsiniz. Börekçi Tevfik, Fıtır Börek, Avcuoğlu Börek ve Zamora, meşhur serpme böreği tadabileceğiniz restoranlar arasında yer alıyor.

Arap Kadayıfı

Antalya’da çokça tüketilen şerbetli bir tatlı çeşidi olan Arap kadayıfı, Türkiye’nin bazı bölgelerinde “Taş kadayıf” ya da “Yassı kadayıf” olarak da biliniyor. Tarçınla harmanlandıktan sonra üzerine dökülen bol ceviz ve şerbet ile leziz bir tat oluşturan kadayıf, Antalya’nın geleneksel lezzetleri arasında yer alıyor. Şif köfte ve Antalya piyazı gibi şehrin yerel lezzetleri ile eşsiz bir uyum yakalayan Arap kadayıfını mutlaka deneyin. Topçu Kebap, Şişçi İbo, Arap Nazmi Restoran ve Hasan Antalya Restoran, bu eşsiz lezzeti tadabileceğiniz restoranlardan arasında bulunuyor.

Hibeş

Hibeş, zamanında Antalya’ya gelen Araplar’ın kent gastronomisine kazandırdığı, bugün özellikle içkili restoranlarda meze olarak sunulan özel bir lezzettir. Tahin tadının oldukça baskın olduğu hibeş, hem meze hem de sos olarak tüketilebilen bir yiyecek kategorisinde yer alıyor. Tavuk, et yemekleri ve makarnanın yanında sos işlevi görebileceği gibi, hibeşi doğrudan ekmeğe sürerek yiyebilir veya kanepe hazırlığında kullanabilirsiniz. Antalya ziyaretinizde mutlaka tadına bakmanız gereken yerel lezzetlerden biri olan hibeşi, Antalya şehir merkezindeki restoranlarda bulabilirsiniz. Sandal Balık, Antalya Balık Evi, Lara Balık Evi ve Bi’Büyük Meyhane, bu eşsiz lezzeti tadabileceğiniz mekanlardan sadece birkaçı…

Bergamot Reçeli

Türkiye’de reçel denildiğinde akla ilk gelen kentlerden Antalya’da, kente özgü turunç, bergamot, kamkat, limon çiçeğinin yanı sıra, domates, karpuz ve patlıcan reçelinin ünü ülke sınırlarını aşıyor. Akdeniz meyvesi olan ve limona benzeyen bir narenciye çeşidi olan bergamottan yapılan reçeller, Antalya ziyaretinizde mutlaka tadılması gereken lezzetlerin başında geliyor. Yerel marketlerde kolaylıkla bulabileceğiniz bergamot reçelini hediye önerisi olarak da değerlendirebilirsiniz.

Kulaklı Çorba

Kıyma, kuşbaşı et, hamur ve bol baharatla hazırlanan ve Antalya’nın yöresel lezzetlerinden biri olan kulaklı çorba, Antalyalıların ve şehri ziyaret edenlerin favori lezzetleri arasında yer alıyor. İçinde et suyu olan ve bir nevi mantı çorbası olan kulaklı çorbasını, Antalya’nın en önemli lezzet duraklarından 7 Mehmet Restoran’da deneyebilirsiniz.

Hülüklü Çorba

Yöre halkının özellikle düğünlerde ve diğer özel günlerde hazırladığı hülüklü çorba, bir çorbadan ziyade ana yemek potansiyeline sahip, bol taneli bir Antalya lezzetidir. İçerisinde işkembe parçaları ya da tercihe göre tavuk etinin bulunduğu çorba, Antalya’nın meşhur yöresel lezzetleri arasında yer alıyor.

Mercimek Dondurması

Antalya’ya özgü bir lezzet olan mercimek dondurması, tatlı değil bir meze türü. Mercimek, pirinç, soğan, kırmızı biber ve sarımsak kullanılarak yapılan meze, sofralara ayrı bir lezzet katıyor. Soğuk olarak servis edilen mercimek dondurması, sıcak Antalya günlerinde tüketilen hafif bir lezzet olarak masaları süslüyor. Daha çok evlerde hazırlanan meze, restoran menülerinde bulunmuyor.

Tirmis

Ana vatanı Akdeniz havzası olan ve Antalya’nın simge lezzetlerinden biri olan tirmis, bölgede çerez olarak tüketiliyor. Antalya’nın ıslak çerezi olarak bilinen tirmis, kendine özgü lezzeti ve faydalarıyla ön plana çıkıyor. Türkiye’nin farklı bölgelerinde acı bakla ve mısır baklası gibi değişik isimler verilen tirmis, görünüm olarak mısır tanelerini andırıyor. Antalya’nın lezzetli çerezi tirmisi Antalya sokaklarındaki seyyar satıcılarda bulabilirsiniz.

Bağaça

Antalya çarşı mutfağı ve Ramazan gelenekleri açısından önemli bir yeri olan bağaça, 1940’lı yıllardan günümüze gelen bir Antalya lezzeti. Tarçın ve tahin tatlarının yoğun olduğu bir tür yöresel çörek olan bağaça, Antalya’nın klasik lezzetleri arasında bulunuyor. Uzun süre tok tutması nedeniyle Antalya halkı tarafından Ramazan aylarında daha fazla tüketilen bu eşsiz lezzeti Kalekapısı’nda bulunan Meşhur 18 Bağaçaları dükkanında bulabilirsiniz.

Yanıksı Dondurma

Antalya’da sıcak yaz günlerinde en fazla tercih edilen lezzetlerden biri olan yanıksı dondurma, tamamen Antalya’ya özgü bir lezzet. Yanıksı dondurmanın özelliği, yağ ve kuru madde oranı fazla olan keçi sütünün kullanılmasıdır. Sütün kaynatılırken hafif yakılması nedeniyle yanıksı dondurma adını alan bu serinletici lezzeti Antalya’daki birçok dondurmacıda kolaylıkla bulabilirsiniz. Akdeniz Dondurma, Giliğ Dondurma, Zamora ve Nur Pastaneleri, yanıksı dondurma için en fazla tercih edilen mekanlar arasında yer alıyor.

Enginarlı Girit Kebabı

Anavatanı Girit olmasına rağmen, Antalya’da farklı bir lezzet haline dönüşen Enginarlı Girit Kebabı, şehirdeki en güzel yöresel lezzetlerden biri olarak yer alıyor. Kuşbaşı kesilmiş etlerin soğanla kavrularak, enginarla buluşması sonucunda ortaya çıkan bu eşsiz lezzeti, Konyaaltı’nda bulunan Mavro Girit Mutfağı’nda tadabilirsiniz.

Laba Dolması

Antalya mutfağının en beğenilen lezzetlerinden laba dolması, birçok bölgede kaburga dolması olarak da bilinir. Bölgede kuzu, koyun ya da keçinin kaburga kemiklerinin olduğu sırt kısmına “labalık” denmesi nedeniyle laba dolması adı ile anılıyor. Haşlanan kuzu kaburgasının yoğurt sürülerek pişirilmesi ve iç pilav ile doldurulması sonucunda hazırlanan laba dolmasını özellikle Alanya ilçesinde bulunan restoranlarda tadabilirsiniz.

Leğen Kömbesi

Şehirde hakim olan Yörük kültürünün şehre armağanlarından biri olan saç ekmeğine leğen kömbesi adı veriliyor. Un, haşhaş, yaş maya ve pekmez ile hazırlanan kömbe, pişirildikten sonra yağlı bir leğende bekletildiği için leğen kömbesi adını alıyor. Eskiden taş fırınlarında yapılan kömbe artık günümüz modern fırınlarında da pişiriliyor.

Alanya Bohçası

Antalya’nın hazırlanışı en pratik olan lezzetlerinden birisi olan Alanya Bohçası, krep hamuru ve dilediğiniz harç ile hazırlanıyor. Kahvaltıda genellikle peynirli hali tercih edilirken, akşam yemeklerinde ise içerisine kuzu eti tercih ediliyor. Görünüşü ile de dikkat çeken bu eşsiz lezzeti Alanya’daki yerel restoranlarda tadabilirsiniz.

Domatesli Cive

Antalya’nın kendine özgü mutfağında az malzeme ile yapılan yöresel lezzetlerin başında domatesli cive geliyor. Domates, soğan ve yeşil biberin harmanlanmasına sarımsak ve pirinç ya da bulgur eşlik ediyor. Zeytinyağı ile yapılan domatesli civeye herhangi bir su ilave edilmezken, çorbayı andıran görünümünün arkasında sadece domates suyu yer alıyor. Bu eşsiz lezzeti Parlak Restoran’da tadabilirsiniz.  Antalya’nın kendine özgü mutfağında az malzeme ile yapılan yöresel lezzetlerin başında domatesli cive geliyor. Domates, soğan ve yeşil biberin harmanlanmasına sarımsak ve pirinç ya da bulgur eşlik ediyor. Zeytinyağı ile yapılan domatesli civeye herhangi bir su ilave edilmezken, çorbayı andıran görünümünün arkasında sadece domates suyu yer alıyor. Bu eşsiz lezzeti Parlak Restoran’da tadabilirsiniz.

Toros Salatası

Antalya’ya özgü yerel bir lezzet olan Toros salatası, şehrin öne çıkan lezzetleri arasında yer alıyor. İsmi her ne kadar salata olsa da, sabah kahvaltılarında ve meze olarak da tüketilen Toros salatasının içerisinde; köz patlıcan, kapya biber, soğan ve birçok taze bitki bulunuyor.

Frigya Biber Dolması

Yerli halk arasında popüler bir lezzet olan Frigya biber dolması, Türk mutfağının eşsiz lezzetlerinden içli köftenin bulgursuz versiyonudur. Yıkanan biberler, suda dinlendirildikten sonra hazırlanan köfte harcı ile doldurulur ve yumurta ile una bulanarak kızartılır. Eşsiz bir lezzete dönüşen Frigya biber dolmasını Antalya’nın küçük köylerinde yer alan restoranlarda tadabilirsiniz.

Load Time (S) : 0.010465