Güreş, ‘Türklerin Ata Sporu’ olarak biliniyor. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nden daha eski olan, ‘Türk’ün İlk Er Meydanı’ olarak kayıtlarda yerini alan Elmalı ilçesinde düzenlenen Tarihi Elmalı Yeşilyayla Yağlı Güreşleri, Elmalı Belediyesi tarafından, Recep Gürbüz Güreş Sahası'nda yapılıyor.
Onlarca başpehlivan ve binlerce sporcunun katılımı ile gerçekleşen etkinlik, tüm Türkiye’de büyük ilgi görüyor. Kendine özgü geleneksel kuralları olan, baş, başaltı, deste gibi kulvarları bulunan güreş müsabakalarında, tüm hünerlerini sergileyerek rakiplerini yenen ve dereceye giren pehlivanlara, çeşitli ödüllerle birlikte, madalya takdim ediliyor. Kulvar birincileri ise madalya ve kupanın sahibi oluyor. Yarışlar sonucunda birinci gelen başpehlivan, ‘Altın Kemer’ ile onurlandırılıyor ve altın kemeri bir yıl sonraki turnuvaya kadar taşıyor. Üç yıl üst üste unvanını koruyan başpehlivan ise, altın kemerin ebedi sahibi oluyor.
Günümüzde, sadece bir spor organizasyonu olmasının dışında, kültür ve sanat şenlikleri olarak süregelen ve bir festival havasında gerçekleşen Tarihi Elmalı Yeşilyayla Yağlı Güreşleri’nin başlangıcından bir hafta öncesinde, ilçede hareket başlıyor. Güreş etkinlikleri kapsamında, sempozyumlar ve sergiler düzenleniyor. Ünlü sanatçıların sahne aldığı halk konserleri veriliyor.
Tarihi Elmalı Yeşilyayla Yağlı Güreşleri, Elmalı halkının birlik ve beraberlik duygularını güçlendirirken, sporu seven, sağlıklı ve ahlaklı bir nesil yetiştirmeyi, tarihe mal olmuş köklü bir geleneğin yaşatılmasını ve gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlıyor. Güreşlerden elde edilen gelirler ise ekonomiye büyük katkı sağlayarak yöre halkının ihtiyaçlarında ve ilçenin kalkındırılmasında kullanılıyor.
Elmalı ilçesine her anlamda canlılık kazandıran Tarihi Elmalı Yeşilyayla Yağlı Güreşleri, Türkiye’nin her bölgesinden gelen güreş severlere, Elmalı’nın tarih ve kültür kokan atmosferini yaşama fırsatı sunarak, ata sporu güreşi, daha geniş kitlelere tanıtıp sevdiriyor.