Karain Mağarası

1994

Antalya – Burdur karayoluna 5-6 km. uzaklıktaki Yağca Köyü sınırları içerisinde yer alan Karain Mağarası, Türkiye’nin en büyük doğal mağaralarındandır. Mağarada, 1946 yılından bu yana yapılan kazılar sonucunda, bölgenin günümüzden 500.000 yıl önce de yerleşim için kullanıldığı anlaşılmıştır.

Türkiye’nin içinde insan yaşamış en büyük mağarası olan Karain, Yontmataş, Neolitik, Kalkolitik, Eski Tunç gibi çağlarda ve Klasik Çağ’da, düzenli şekilde yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Neandertal insan izlerine rastlanan mağarada, fil, su aygırı, aslan, zürafa gibi Anadolu'da soyu tükenmiş olanların yanı sıra birçok başka hayvanların da kemikleri bulunmuştur. Bitki ve hayvan kalıntılarıyla, insanlık tarihinin ilerleme sürecine ışık tutan mağara, sahip olduğu değerleriyle, 1994 yılında, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilmiştir. 

Klasik Çağ’da daha çok adak yeri olarak kullanılan mağaranın alnı ve dış duvarları üzerinde, Grekçe kitabeler ve nişler yer almaktadır. Mağarada yapılan kazılarda elde edilen arkeolojik buluntular, mağaranın yakınında yer alan Karain Müzesi ve Antalya Müzesi’nde sergilenmektedir. 

Bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olan Karain Mağarası, doğal güzellikleri, tarihi dokusu ve sıra dışı atmosferiyle, ziyaretçilerine birçok farklı duyguyu aynı anda yaşatır. Binlerce yılda oluşmuş fantastik görünümlü sarkıt, dikit ve sütunlar, ilginç jeolojik oluşumları ile oldukça etkileyici travertenler, mağarayı keşfetmek isteyenlere, adeta görsel bir şölen sunar.