2015
Aspendos Antik Tiyatrosu, M.Ö. 10. yüzyılda Aka’lar tarafından kurulan, Serik’e yaklaşık 9 km. mesafede yer alan Aspendos Antik Kenti içerisinde bulunuyor. Küçük bir tepenin yamacına konumlanan antik tiyatro, tüm Akdeniz dünyasında sahnesiyle birlikte çok sağlam bir şekilde korunmuş yapılardan biri olarak günümüze kadar gelmesiyle ünlü.
Roma Dönemi mimari üslubunu yansıtan en seçkin eserlerden biri olma özelliğini taşıyan dev tiyatro, Romalı ünlü mimar Theodoros’un kendi gibi mimar olan oğlu Zenon tarafından M.S. 138 – 164 yılları arasında inşa edilmiş. Tasarımı ve işçiliğiyle bir şaheser sayılan tiyatronun en belirgin niteliklerinden biri de olağanüstü bir akustiğe sahip olması. Tiyatronun muhteşem akustiği ile ilgili sıkça anlatılan efsaneye göre, Aspendos Kralı’nın güzelliğiyle nam salan ve herkesin evlenmek istediği Belkıs adında çok güzel bir kızı vardır. Dünyanın her yerinden talipleri olan kızını, kime vereceğini bilemeyen kral, işin içinden çıkamayınca, çareyi bir yarışma düzenlemekte bulur. Yarışma sonucunda kim, kent için en güzel ve en faydalı eseri ortaya koyarsa, Belkıs ile evlenmeye hak kazanacaktır. Mimarların, şairlerin, filozofların, sanatçıların çetin bir mücadeleye giriştiği yarışın sonunda, iki eser galip gelir. Bunlardan biri harika bir mühendislik eseri olan su kemerleri diğeri de tiyatrodur. Kral, seçimini kente bolluk ve bereket veren su kemerlerini yapan mimardan yana kullanmaya niyetlenir. Tiyatroyu gezmeye geldiği sırada ise en üst basamaklarda dolaşırken kulaklarında "Kral kızını bana vermeli" fısıltılarını duyar. Çevresini araştırınca kimseyi göremez, ancak bulunduğu yerden çok uzaktaki sahneye bakınca, kendi kendine konuşarak dolaşan mimarı görür. Kral, sanki yanı başındaymış gibi kuvvetle duyduğu sesler karşısında büyük bir hayranlığa kapılır ve kızını tiyatronun mimarıyla evlendirir. Tiyatroda bulunan bir taş üstündeki, ikiye parçalanmış Belkıs’ın mermer portresi ise başka bir öyküyü simgeler. Buna göre su kemerleri ve tiyatroyu seçme konusunda kararsız kalan kral, kızını ortadan ikiye ayırarak her iki mimara da vermiştir.
Tanrılara ve dönemin imparatorlarına ithaf edilen, Roma Devri’nin altın çağlarını, zenginliğini ve ihtişamını hissedeceğiniz benzersiz bir atmosferde konuklarını ağırlayan tiyatro, yaklaşık 12.000 kişilik kapasiteye sahip. Günümüzde, Aspendos Antik Tiyatrosu’nda, dünyanın dört bir yanından sanatseverlerin akın ettiği Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali başta olmak üzere, birçok konser, festival ve tiyatro gibi etkinlikler düzenleniyor.
Tiyatronun yanında ise, şehrin diğer önemli kalıntıları olan 15 km. uzunluğunda kemerli suyolları bulunuyor. Yaklaşık 1 km. uzunluğundaki kuzey-güney konumlu kemerli köprünün her iki ucunda, 30 metre yükseklikte su basınç kuleleri mevcut. Kentin suyu, tepede yer yer görülebilen ana kayaya oyulmuş armut şekilli sarnıçlarda toplanıyor. Bu eşsiz suyolu sistemi, antik suyollarının günümüze dek korunan en nadide örneklerinden biri.