Şarapsa Hanı

Şarapsa Hanı, Alanya’nın 15 km. batısında, Antalya- Alanya karayolu üzerinde Serapsu Deresi’nin kıyısında bulunmaktadır. Çeşitli kaynaklarda Şarafsa, Sarafsa gibi isimlerle anılan yapı, Serapsu Han adıyla da bilinir.

13. yüzyıldan kalma olduğu ifade edilen han, Anadolu Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından, Çin’den başlayıp Batı’ya doğru devam eden Tarihi İpek Yolu üzerinde, ticareti canlandırmak ve güvenliği sağlamak amacıyla kervansaray olarak yaptırılmıştır.

Yaklaşık bir dönüm araziye, doğu – batı doğrultusunda inşa edilen dikdörtgen planlı yapının uzunluğu 71, genişliği ise yaklaşık 12 metredir. Duvarları iri kesme taşlarla örülüdür. Aydınlatması mazgal pencerelerle ve tonozlarda açılan dört kare açıklıkla sağlanmıştır. Kuzey ve güney duvarlarına, dıştan birer payanda yerleştirilerek dayanıklılığı artırılmıştır. Yapıda görülen bu cephe tasarımı, onun bir kale veya hisar gibi görünmesini sağlar. Hanın solundaki son bölüm, kapısı kuzeye açılan bir mescit ve aynı zamanda bir tabhanedir. Yapının en dikkat çeken kısımlarından biri, iki payandanın yanlarını oluşturduğu Taç Kapı’dır. Kapıda, Selçuklu Sülüs Hattı ile Arapça yazılmış beş satırlık bir kitabe bulunmaktadır.

Selçuklu Dönemi’nin ince işçilikleriyle dolu, görkemli Şarapsa Hanı, dönemin eşsiz mimarisini gözler önüne seren eserlerden biridir.