Antalya’nın Konyaaltı ilçesine bağlı Gürsu Mahallesi’nde yer alan Roma Hamamı, ilçede yer alan en eski kalıntılardan biridir. Hamam, M.S. 3. yüzyılda inşa edilmiş ve 6. yüzyılda geçirdiği yangın sonrası yıkılarak, yeniden inşa edilmiştir. 14. yüzyıla kadar, yapısal ve işlevsel olarak büyük değişikliklere uğrayan hamam, halk arasında ‘Kara Kilise’ olarak da adlandırılmaktadır.
Hamamın moloz taşlarla örülen ve halen önemli bir bölümü ayakta kalan duvarları, mermer plakalarla, tonozların iç kısımları ise beyaz sıvayla kaplanmıştır. Roma İmparatorluk Çağı mimarisinin tüm özelliklerini taşıyan ve kiremitlerle örüldüğü düşünülen hamam, her birinin farklı işlevi olan tonozlu odalardan oluşur. Bunlar soyunma odası, soğukluk, ılıklık, sıcaklık ve spor alanıdır. Mekanların hepsinde, alt kısımlardan ve duvardan ısıtma sistemi mevcuttur. Duvarlardaki sıcak hava dolaşımı, çivilere oturtulan kaplama plakalarıyla yapılan menfezlerle gerçekleştirilmiştir.
Roma Hamamı, 1998 yılında, 1. derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmiştir. Hamamda, 2009 yılında Konyaaltı Belediyesi’nin vermiş olduğu destekle Antalya Müzesi tarafından arkeolojik kazı ve sondaj çalışmaları yapılmıştır.