Gedelme Kalesi, Antalya şehir merkezine 60 km. Kemer’e ise 18 km. uzaklıkta yer alan Kuzdere Mahallesi’ne bağlı Güneşli – Gedelme yerleşimi içerisinde bulunuyor.
Oldukça iyi korunmuş ve sağlam bir şekilde günümüze kadar gelebilmiş bu Bizans Orta Çağ kalesi, Jacobek tarafından M.S. 9. yüzyıla tarihlenmiş. Tahıl phrygmosu, tahıl kurutma, tahıl koruma, hububat çukuru anlamlarına gelen Kadrema adı, zamanla Gedelme olarak söylenmeye başlanmış ve kaleyle birlikte, kalenin içinde bulunduğu Gedelme Yaylası’na da ismini vermiş. Her türlü tahılı kurutma kapasitesini taşıyan kalenin, sadece Gedelme’nin değil, çevredeki diğer antik kentlerin ve kıyı şeridindeki yerleşimlerin de ürünlerini depoladıkları bir yapı olduğu tahmin ediliyor.
Gedelme Kalesi, surlarının çevresinde iki eşsiz güzellik daha barındırıyor. Kalenin yaklaşık 65 metre güneyinde Peynir Deliği Mağarası bulunuyor. Toplam uzunluğu 74 metre olan mağaranın büyük bir bölümü kuru. Girişe göre 19 metre olan en derin yerinde, ufak bir gölcük mevcut. Mağara, içindeki sarkıt, dikit ve sütunlarıyla vahşi bir güzellik sergiliyor. Yine surların yakınında, Türkiye’nin anıt ağaçları arasında gösterilen 2500 yıllık çınar ağacı yer alıyor. Ağaç, devasa gövdesi ve heybetli görünümüyle, asırlara meydan okumayı sürdürüyor. Gedelme Kalesi, mağara ve görkemli çınar ağacıyla, Gedelme Yaylası’na gelen misafirlerin ve turların yoğun ilgisini çekiyor.