Batık Şehir

Likya dilinde Dolichiste olarak geçen Batık Şehir, Antalya’nın Demre ilçesi yakınlarında Kaleköy ve Üçağız açıklarındaki küçük, kayalık bir ada olan Kekova’nın bir bölümüdür. 

7,4 km. uzunluğunda ve 500 metre genişliğinde kayalık bir ada olan ve ismini tüm bölgeye veren Kekova Adası’nda; pansiyon, restoran ve kafelerin dışında yerleşim bulunmamaktadır. Sadece teknelerle ulaşım sağlanan adanın üzerinde, batık şehrin suların üzerinde kalan bazı kalıntılarını görmek mümkündür. 

Kekova Adası’nın kuzey tarafında, Batık Şehir olarak bilinen ve ikinci yüzyılda depremle yok olmuş olan eski Kekova Şehir Batığı yer almaktadır. Likya’nın önemli ticaret merkezlerinden birisi olan Batık Şehrin bir kısmının, 2. yüzyılda yaşanan bir deprem sonrasında, sular altında kaldığı düşünülmektedir. Günümüzde, şehri yakından incelemek için bölgeye tekne ve kano turları düzenlenmektedir. Doğru hava koşulları olduğu sürece, pırıl pırıl ve berrak olan suların üzerinde, tekneyle yavaşça ilerlerken, yerleşim yerlerine ait izleri ve Likya tipi kaya mezarlarını, net bir şekilde görmek mümkündür. 1990 yılında arkeolojik zenginlikleri nedeniyle sit alanı ilan edilen bölgede, batık şehrin çevresinde, yüzme ve dalış yapma yasağı bulunmaktadır. 

Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Kekova, tarihi ve doğal güzellikleri aynı potada eriterek ziyaretçilerini büyülemektedir. Sualtı arkeolojisi açısından da büyük önem taşıyan bölge ve batık şehir, her yıl binlerce ziyaretçiyi kendisine çekmektedir.