Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad tarafından, mimar Akça Aba’ya, 1231 yılında yaptırılan Alanya Süleymaniye Camii, Alanya Kalesi’nin zirve kısmında, İçkale’nin hemen dışında bulunmaktadır. Sonraki yıllarda bir yıldırım düşmesi sonucu yıkılan camii, 16. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman tarafından eski malzemeleri kullanılarak yeniden inşa ettirilmiştir. Tek minaresi olan cami, halk arasında, Alaaddin, Orta Hisar ya da Kale adıyla da anılmaktadır.
Selçuklu Mimarisi’nden izler taşıyan kare planlı caminin yapımında, moloz taş ve tuğla kullanılmıştır. Kiremitli bir kubbeye sahip olan caminin minaresi ve kubbesi, sekizgen inşa edilmiştir. Akustiğin sağlanması için, kubbenin askılık görevi üstlenen bölümüne, 15 adet küçük küp yerleştirilmiştir. Bu özellik, ibadet sırasında ortaya çıkmaktadır. Cami, içeride tek mekandan ibarettir. Hareminin kuzey doğu köşesinin karşısında tonozlu bir sarnıç, sarnıcın yanında da üstü kapalı bir abdestlik bulunmaktadır.
Caminin kapısı, minberi, cam çerçeve ve kanatları gibi ahşap bölümleri sedir ağacından yapılmış olup 16. yüzyıl Osmanlı Dönemi’nin ahşap oyma işçiliğinin nadide bir örneğidir.
Yüzyıllara meydan okuyan Alanya Süleymaniye Camii, Alanya’nın tarihi ve kültürel simgelerinden biri olarak, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.