Sillyon Antik Kenti

Serik ilçesine bağlı Sillyon Antik Kenti, Antalya’ya yaklaşık 40 km. Serik’e 15 km. uzaklıkta konumlanmaktadır. Pamfilya şehirlerinden biri olan Sillyon, Perge ile Aspendos arasında, her iki kentten de görülebilen, yamaçları neredeyse tamamen sarp ve dik, üzeri ise düzlük bir tepede yer almaktadır.

 Antik Çağ’ın en zengin şehirlerinden biri olan Sillyon Antik Kenti’nin, Troya Savaşı’ndan sonra Mopsos ve Calchas isimli kahramanlar tarafından kurulduğu kabul edilir. M.Ö. 3. yüzyılda kendi parasını basmaya başlayan kentin ismi, paraların üzerinde, Sylviys olarak geçer. Sillyon olarak adlandırılmaya, muhtemelen Roma Dönemi’nde başlanmıştır. Bizans Dönemi’nde piskoposluk merkezi olan ve Selçuklu Dönemi’ni de yaşayan kent, köklü bir tarihi geçmişe sahiptir.    

Günümüzde, büyük bir kısmı harap durumda olan kentin antik kalıntıları, tepe yamaçlarına yayılmaktadır. Konumu itibarıyla güçlü bir savunma sistemine sahip olduğu ve kolayca zapt edilemediği için tamamen surlarla çevrilmeye gerek duyulmayan kentin, eğimin en az olduğu batı ve güneybatı bölümlerine surlar, kuleler ve siperler dikilmiştir. Kentin kurulu olduğu tepenin batı tarafında, giriş kapısı ve Helenistik Dönem mimarisini yansıtan surlarla çevrili akropolis yer almaktadır. Tepeye çıkıldığında, kuzeybatı yönünde sokaklar ve evlerin kalıntıları, batıda ise; Selçuklu Dönemi’nden kalma cami, Bizans Dönemi’nden kalma kilise ve sarnıç görünür. Tepenin güneybatı eteklerinde, 8.000 kişilik tiyatro ve yanında odeon bulunur. Tiyatronun çevresinde, büyük su sarnıçları göze çarpmaktadır.

Zorlu bir tırmanış sonucunda varacağınız Sillyon Antik Kenti’nde, özenli taş işçiliklerine ve özellikle savunma konusunda dikkat çeken teknik inceliklere rastlayabilirsiniz. Tüm yorgunluklara değecek olan yolculuk sonrasında, çevresine hakim konumuyla etkileyici panoramalar sunan kenti gezerken, unutulmaz bir zaman yolculuğuna çıkabilirsiniz.