Iotape (Aytap) Antik Kenti

Akdeniz’in kıyısındaki Iotape Antik Kenti, Alanya’nın 33 kilometre doğusunda, Gazipaşa Yolu üzerinde konumlanmaktadır. Bir Kilikya kıyı şehri olan ve bölge halkı tarafından Aytap olarak da adlandırılan Iotape’nin adı, M.S. 38- 72 yılları arasında yaşayan Kommagene Kralı IV. Antiochus’un karısı Iotape’den gelmektedir. 

Antik Çağ’da, Roma İmparatorları Trajan’dan Valerian’a kadar kendi adına sikke bastıran kentin yapıları, günümüze ulaşıncaya kadar büyük ölçüde tahrip olmuştur.

Kentin akropolünü, denize doğru uzanan yüksekçe bir burun oluşturur. Akropolün karaya bağlandığı vadide, Liman Caddesi yer alır. Kaidelerden, caddenin iki tarafında, üç basamaklı krepisin bulunduğu ve bunların arasında yer yer heykellerin yer aldığı anlaşılmaktadır. Heykellerin üzerindeki yazıtlarda, kentin başarılı sporcularından ve hayırsever insanlarından bahsedilir. Akropolün doğusundaki koyda, dikdörtgen planya yapılmış üç nefli bazilika mevcuttur.

Iotape Antik Kenti’nin ayakta kalabilen en dikkat çekici yapısı hamamdır. Hamama ait kanalizasyon sistemi de günümüze kadar korunmuştur. Kentin ortasından geçen, Antalya- Mersin Karayolu’nun güneyinde, 8 metreye 12,5 metre boyutunda tapınak kalıntısı yer alır. Kentin doğu ve kuzey tepelerindeki nekropolde, anıt mezarların yanı sıra tonoz örtülü küçük mezar yapıları da bulunmaktadır.

Iotape Antik Kenti’nin güneyinde, denize girilebilecek ve çadırla kamp yapılabilecek sevimli bir koy bulunmaktadır. Masmavi berrak deniziyle ziyaretçilerini büyüleyen kendi halindeki bu sakin koy, antik kenti gezinizden sonra, mükemmel bir dinlenme noktası olacaktır.