Kaleiçi Yat Limanı

Helenistik Dönem’de inşa edilen Kaleiçi Yat Limanı, yarım daire biçiminde doğal bir liman olma özelliği taşıyor. Limanın girişi 110 metre genişliğinde. Dalgakıranların muhtemelen Helenistik Dönem’de yapılan duvar kalıntılarının üzerine inşa edildiği düşünülüyor. Geçmişte, liman girişinin her iki yanındaki birer burç mevcut olup, bunlardan birinin deniz feneri olarak işlev gördüğü sanılıyor. 1472 yılında, Papalık Donanması, Papalık Armasını, dalgakıran burçları üzerine dikmiş ve şehrin güvenliğini sağlamak amacıyla, burçların arasına gerilen zinciri, ganimet olarak dönüşte yanına almış. 

Günümüzde Kaleiçi Yat Limanı, kentin en önemli gezi duraklarından. Deniz trafiğinin daima yoğun olduğu liman, yaklaşık 6-7 metre derinliğinde ve yüz adet tekne bağlama kapasitesine sahip.

Genellikle ticari tur teknelerinin bağlandığı liman içerisindeki gemiler, diğer Akdeniz ve Ege limanlarında kullanılan demir atma yöntemi yerine tonoz ile limana bağlanıyor. Bir deniz polisi karakolunun, ufak bir amfi tiyatronun, Antalya Deniz Biyolojisi Müzesi’nin ve Antalya Oyuncak Müzesi’nin bulunduğu liman, bir kısmı halen ayakta duran surlarla çevrili. Çevresinde, eşsiz deniz manzarasının tadını çıkaracağınız yeme içme mekanları mevcut.

Marinanın 1 km. açıklarındaki şamandıranın altında, ‘Sosyete Batığı’ da denilen Fransız savaş gemisi Saint Didier’e ait batık bulunuyor. 1942 yılında savaş sırasında batırılan Saint Didier, halen dalgıçların ilgisini çekmeyi sürdürüyor. Siz de dalış kurslarının sunduğu imkanlardan faydalanarak, bu batığı ziyaret edebilirsiniz. Ancak yat limanı ağzına yakın olmasından ötürü tekne trafiği yoğun olduğu için dalış sırasında dikkat edilmesi öneriliyor.

Tarihi yat limanındaki tur tekneleri, Aşağı Düden Şelalesi’ne turlar düzenliyor. Antalya’nın doğal güzelliklerini, ilginç falez oluşumlarını daha yakından keşfetmek, mis gibi deniz havasını solumak için bu eğlenceli turlara katılabilirsiniz. Limanı çevreleyen dar yollardan ilerleyerek Kaleiçi’ni keşfe çıkabilir, civardaki sayısız restoran, kafe ve barda, keyifli molalar verebilirsiniz.