1994 yılında milli park ilan edilen Altınbeşik Mağarası Milli Parkı, Antalya şehir merkezine 167 km. uzaklıkta. İbradı ilçesine 9,7 km. mesafedeki Ürünlü Köyü’nün, yaklaşık 5 km. güneydoğusunda yer alıyor.
Milli parkın kaynak değerini oluşturan karstik yapı içerisinde gelişen, yatay ve kısmen aktif bir mağara olan Altınbeşik Mağarası, Türkiye’nin birinci, Avrupa’nın üçüncü en büyük sualtı gölü mağarası olma özelliğine sahip. Altınbeşik Mağarası adını, üst kısımda yer alan Altınbeşik Tepesi’nden alıyor.
Altınbeşik Mağarası, ağız kısmından itibaren yaklaşık 125 metre uzunluğa sahip, derinliği zaman zaman 15 metreyi bulan bir göl ile başlıyor. Gölün orta bölümlerinde, doğal kayalardan oluşan bir köprü ve son kısmında, yaklaşık kırk dört metre yüksekliğinde sıra dışı bir görünüme sahip traverten oluşumu yer alıyor. Sularını Manavgat Çayı’na boşaltan mağaranın uzunluğu, iç kollarıyla birlikte yaklaşık 2500 metreye ulaşıyor. Damlataş oluşumları ve yarıkları ile dikkat çeken mağara, gizemli sarkıt ve dikitleriyle, ilgi çekici ve enteresan bir görsellik sunuyor.
Yaz ve sonbahar mevsiminde girişlere uygun olan Altınbeşik Mağarası, suyla dolması nedeniyle, kış ve ilkbahar mevsiminde, doğal sebeplerden ötürü ziyarete kapanıyor.
Kuzeyinde İbradı, kuzeybatısında Ormana, güneybatısında Ürünlü ve güneydoğusunda Menteşbey yerleşkeleri bulunan Altınbeşik Mağarası Milli Parkı’nda, Akdeniz’e özgü maki bitki örtüsü hakim. Bitki türleri açısından büyük bir zenginlik sunan parkta, sedir, ardıç, kızılçam, akkesme, çınar, kermes meşesi gibi türlere rastlanıyor. Birçok çiçek türüne ev sahipliği yapan milli park, yaban hayat çeşitliliği bakımından da oldukça geniş bir yelpazeye sahip. Milli parkta, yaban domuzu, tilki, tavşan, yaban keçisi, yarasa gibi memeli türleri ile üveyik, kınalı keklik, ardıç kuşu gibi kuşlar yaşıyor.
Doğa ile baş başa huzurlu ve keyifli saatler geçirilebilen Altınbeşik Mağarası Milli Parkı’nın eşsiz manzaralar sunan patika yollarında, doğa yürüyüşleri ve bitki tanıtım gezileri yapılıyor.