Zeytintaşı Mağarası Antalya’nın Serik ilçesinin 15 km. kuzeyindeki Akbaş Köyü’ne bağlı Gökçeler Mahallesi’nin güneydoğusunda yer alıyor. Zeytinlitaş Tepesi’nin güney yamacında bulunan mağara, Antalya’ya 54 km. Serik’e 16 km. Aspendos’a 10 km. mesafede.
Taşocağı işletmek sebebiyle açılan yapay bir galeri ile 1997 yılında tesadüfen bulunan ve 2013 yılında ‘Tabiat Anıtı’ ilan edilen Zeytintaşı Mağarası, açıldığı günden bu yana, bölgenin turizm potansiyeline büyük katkı sağlıyor.
Yaklaşık bir milyon yılda oluştuğu tahmin edilen, karstik mağara, damlataş sütunları tarafından birçok küçük salon ve odacığa ayrılmış. Sıcak ve nemli bir havaya sahip mağaranın derinliği ise 14 metre.
Birbirine bağlı iki kattan meydana gelen mağaranın üst kat uzunluğu, yan dehlizleriyle beraber 136 metre, alt katı ise 97 metre uzunluğunda. Mağaranın alt katı, tahribattan korunması amacıyla ziyaretlere kapalı. Yaşayan bir mağara olan Zeytintaşı Mağarası’nın içerisi, traverten, soda çubukları, mısır patlağı, akmataşı, bayrak traverten ve heliktik gibi halen oluşumu devam eden şekillerle kaplı. Büyük sütunların arasında yer alan gölcükler ise mağaranın görünümünü daha da enteresan bir hale dönüştürüyor.
Bir milyon yılda oluştuğu tahmin edilen mağara, özellikle tüm kesimlerinde boyları 5 cm ile 70 cm’yi bulan makarna sarkıtları ile dikkat çekiyor. Gelişimleri günümüzde de devam eden makarna sarkıtların bulunduğu salona ‘Spagetti Salonu’ deniliyor. Ülkemizdeki her mağarada görülmesi pek mümkün olmayan bu benzersiz karakteristik oluşumları ile Zeytintaşı Mağarası, ayrı bir değer kazanıyor. Mücevher niteliğindeki yüzlerce narin ve kristalimsi sarkıttan oluşan ‘Avize Salonu’ ise nefes kesecek güzellikte.
Büyüleyici atmosferi, mücevherleri andıran sütun, sarkıt, dikit ve her türden damlataşları ile yoğun ilgi gören mağarayı, rehber eşliğinde gezebilir, unutulmaz bir görsel şölene tanık olabilirsiniz.
Havası ve doğasıyla insana huzur ve ferahlık veren mağaranın çevresi, bakir ve doğal güzelliklere sahip. Mağarayı ziyaret ettikten sonra civarda, yürüyüş, tırmanma ve safari turu ile yaban hayatı gözlemciliği yapabilirsiniz.