Beydağları

Akdeniz Bölgesi’nin ünlü sıradağları Toroslar’ın batı uzantısını oluşturan ve körfeze paralel olarak uzanan Beydağları, bünyesinde yükseklikleri 600 metre ile 3068 metre arasında değişiklik gösteren çok sayıda dağ ve tepeyi barındırıyor.

Batı Toroslar’ın genç dağlar kuşağında yer alan Beydağları, jeolojik yapısı itibariyle kalker ve serpantin kayaçlarından meydana geliyor.

Güneyde ve doğuda Akçay ve Alakır Çayı Vadileri, batıda Elmalı Platosu ve kuzeyde Korkuteli Ovası ile çevrili Beydağları, karmaşık jeomorfolojisi, denize yakınlığı, eteklerinde sakladığı tarih ve doğa hazineleriyle, Akdeniz Bölgesi’nin en çarpıcı köşelerinden biri olma özelliğine sahip.

Yaban hayatı açısından oldukça zengin olan Beydağları, özellikle yırtıcı kuş türleri açısından öncelikli bir bölge. Sakallı Akbaba, Kaya Kartalı, nesli tehlike altında bulunan Şah Kartal gibi kuşların yanında, yaban keçisi, vaşak, tilki, yaban domuzu, geyik, tavşan, sansar, endemik bir tür olan kaya uyuru gibi memeliler bölgede yaşayan türler arasında.

Yoğun bir bitki örtüsü ile kaplı bu sıradağların güney ve doğu yamaçları, zengin maki bitki toplulukları ile bol miktarda fıstık çamı ve kızılçamlarla kaplı. Daha yükseklerde, karaçam ve sedir ağaçlarına rastlanıyor.

Beydağları denilince akla ilk gelen aktivite ise dağcılık. Bünyesindeki pek çok dağ ve tepeye tırmanış olanağı sunan Beydağları, yerli halkın olduğu kadar şehir dışında da dağcılık ile ilgilenen pek çok sporcunun tercih ettiği bir nokta olarak göze çarpıyor. Kemer ilçe sınırları içerisinde yer alan ve Beydağları’nın önemli bir bölümünü oluşturan Beydağları Milli Parkı, her türlü deniz sporu, piknik, kamp, bisiklet ve yürüyüş aktivitelerinin yapılabileceği, önemli bir turizm merkezi olarak öne çıkıyor.