Antalya Müzesi

Birçok seçkin esere ev sahipliği yapan Antalya Müzesi’nde, bölgenin köklü tarihini gün yüzüne çıkaran buluntular ve özgün koleksiyonlar sergilenmektedir.  

Antalya Müzesi, öğretmen Süleyman Fikri Erten tarafından 1. Dünya Savaşı sırasında, tarihi eserlerin işgal güçlerinden korunması amacıyla kurulmuştur. 1919 yılında, Antalya mutasarrıflığına başvurarak kendisini tarihi eser memuru olarak kaydettiren Erten, ilk olarak merkezdeki eserleri toplayarak ilk adımı atmıştır. 1922 yılında, Kaleiçi’ndeki Alaaddin Camii’nde kurulan, 1937 yılından sonra Yivli Minare Külliyesi’nde faaliyet gösteren müze, 1972 yılında Konyaaltı Caddesi üzerindeki bugünkü binasına taşınmıştır. 

30 bin metrekarelik bir alana yayılan müze, 14 sergi salonu, çocuk bölümü ve açık hava galerilerinin yanı sıra eserlerin sergilendiği ve dönem dönem konserlerin ve müzik dinletilerinin düzenlendiği, geniş ve ferah bir bahçeye sahiptir.

Ağırlıklı olarak, Perge Antik Kenti’nden çıkarılan görkemli heykellerin bulunduğu Antalya Müzesi, Alt Paleolitik Çağ'dan Roma Dönemi’ne kadar uzanan bir döneme tanıklık etmektedir. Antalya sınırlarında yaşamış üç önemli Akdeniz antik uygarlığı ‘Likya’, ‘Pamfilya’ ve ‘Pisidya’ya adanmış olan müze, 1988 yılında, ‘Avrupa Konseyi Yılın Müzesi’ ödülünü almıştır.

Müzedeki arkeolojik eserlerin birçoğu, yerli ve yabancı bilim insanlarının bölgede yaptıkları periyodik kazılardan elde edilmiş, etnografik eserler ise müze uzmanlarınca bölgeden toplanmıştır. Bölgedeki çok sayıda kurtarma kazısı ve örenyeri çevre düzenlemeleri de Antalya Müzesi’nce yürütülmektedir.

Kronolojik düzeniyle dikkat çeken sergileme, Karain Mağarası buluntularıyla başlayıp, Bademağacı, Karataş Semayük, Bayındır Tümülüsleri, Hacımusalar, Limyra, Patara, Xanthos, Arykanda, St.Nicholas Kilisesi, Perge ve müze kurtarma kazılarından elde edilen buluntularla devam eder. 

Sergilenenler arasında, doğa tarihi ve prehistorya koleksiyonu, tanrı ve imparator heykelleri, mezar kültlerine ait eserler, sikkeler, mozaik ve ikonalar yer almaktadır. Geniş etnografya koleksiyonunun önemli bir bölümü ise Osmanlı kültürünü anlatır.

Doğa Tarihi ve Prehistorya, Seramik Eserler, Bölge Kazıları, İmparatorlar, Tanrılar, Mozaik, Mermer Portreler, Perge Tiyatrosu, Perge Batı Cadde ve F5 Çeşmesi, Lahitler, Sikke – Küçük Eserler - İkonalar, Ölü Kültü gibi salonların yer aldığı Antalya Müzesi, Antalya topraklarının binlerce yıllık geçmişini ortaya koyan arkeolojik zenginlikleriyle, dünyanın sayılı müzeleri arasında gösterilmektedir.