Öğrenciler sahildeki çöpleri topladılar

“Plastiksiz Kıyılar, Plastiksiz Sular Projesi”nin açılışı Konyaaltı Sahili'nde yapıldı

26 Temmuz 2023

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV), Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) ve Antalya Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile başlatılan, kıyı ve denizlerimizdeki plastik kirliliğine dikkat çekmeyi amaçlayan 'Plastiksiz Kıyılar, Plastiksiz Sular' Projesi'nin açılışı Konyaaltı Sahili'nde yapıldı. Farklı bölgelerden gelen yerli yabancı öğrenciler sahildeki çöpleri topladı.

Her yıl artan plastik kirliliğinin tüm Akdeniz'deki kıyı ekosistemini tehdit etmesi konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan projede, Türkiye'nin farklı şehirlerinden ve üniversitelerinden 30 gönüllü öğrenciye iki gün süreyle temel çevre bilinci ve çevrebilim eğitimi verildi. Konyaaltı Sahili'nde açılışı yapılan projede, açılış törenin ardından, Plaj Temizlik Seviyesi Ölçümü Avrupa Çevre Ajansı Deniz Çöpleri İzleme Atık Karakterizasyonu ve Görünmeyen Çöpler Etkinliği gerçekleştirildi. Ayrıca Konyaaltı Sahili'ndeki çöp toplama çalışmalarına Erasmus projesiyle Avustralya'dan gelen 15 öğrenci ve Türkiye'nin farklı illerinden Antalya'ya gelen 30 öğrenci de katıldı.

“İki Kişi Bir Şezlongu Ne Kadar Kirletebiliyor”

TÜRÇEV Mavi Bayrak Programı Ulusal Koordinatörü Almila Kından Cebbari, "Bu elimde görmüş olduğunuz plastik bardaklar içindeki pipet, içerisindeki tüm sigara izmaritleri sadece ve sadece bir şemsiye ve bir şezlongun altından çıkmış atıklar. En fazla iki kişi bir şezlongu ne kadar kirletebiliyor görüyorsunuz" dedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Belediye Başkan Danışmanı Lokman Atasoy ise "Bir yandan Kemer'de orman yangını devam ediyor, orada bir mücadele var. Aklımız fikrimiz gönlümüz tamamen orada. Bir yandan da tabi burada yurt dışından ve yurt içinden gelen tatilcilerimiz ziyaretlerini geçirmeye çalışıyor. Bu projeyi biz çok önemsiyoruz. Bu konuda ülkemizde çok iyi çalışan Türkiye Çevre Eğitim Vakfıyla, Ekolojik Araştırmalar Derneği ile işbirliği yaparak uzun bir süre üzerinde çalıştıktan sonra bugünkü haline getirmiş bulunmaktayız. Bugün şu anda 45 öğrencimiz, ortak değerimiz olan kıyılarımızı, bütün dünyamızın önem verdiği okyanusları, denizleri plastikten korumak için bir araya gelmiş bulunmaktayız" dedi.

“4301 İzmarit”

Konyaaltı Sahili'ndeki çöp toplama çalışmaları sona erdikten sonra farklı bölgelerden gelen 45 gönüllü öğrenci sayım yaptı. Sahilde 245 metal, 157 kağıt karton, 3 kauçuk, 767 plastik, 36 ahşap, 15 cam seramik, 4301 izmarit, 24 tekstil, 109 organik madde ve isimlendirilemeyen 156 çöp toplandı.