Uluslararası Kemer Sualtı Günleri başlıyor

Uluslararası Kemer Sualtı Günleri bu yıl 18-21 Mayıs tarihleri arasında yapılacak

18 Mayıs 2023

Antalya'nın Kemer ilçesinde 22 yıldır devam eden Türkiye'nin en eski ve düzenli olarak yapılan sualtı fotoğraf ile video görüntüleme yarışması olan Uluslararası Kemer Sualtı Günleri başlıyor.

Akdeniz'in Antalya kıyılarındaki sualtı doğal ve arkeolojik değerlerin dünyaya tanıtılması amacıyla 22 yıldır Kemer Yöresi Tanıtım Vakfı (KETAV) önderliğinde Akdeniz Üniversitesi ve Akdeniz Arkeoloji Derneği ile birlikte organize edilen ve Türkiye Sualtı Federasyonu'nun destekleriyle düzenlenen Uluslararası Kemer Sualtı Günleri bu yıl 18-21 Mayıs tarihleri arasında yapılacak.

18 Mayıs tarihinde Akra Kemer Otel'de düzenlenecek olan basın toplantısı ile başlayacak olan etkinlikler öğleden sonra Akdeniz Üniversitesi'nde düzenlenecek olan Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü Konferansı ile devam edecek. Konferansta Karadağ'dan Dr. Darko Kovacevic, Polonya'dan Prof. Dr. Mateusz Bogucki ve Portekiz'den Dr. Alexandre Monteiro konuşmacı olarak katılacak.

19 Mayıs tarihinde Üç Adalar mevkisinde yarışmacılar 08:00 ile 16:00 saatleri arasında dalış yaparak sualtında fotoğraf ve video çekimi yapacaklar. 20 Mayıs günü Kemer ilçe merkezindeki Akra Kemer Otel'de CMAS Sualtı Kültür Mirası Toplantısı ve ardından Sualtı Fotoğraf ve Video yarışmaları jüri toplantısı yapılacak. 21 Mayıs günü Göynük Mahallesi'nde bulunan Mirada Del Mar Hotel'de Sualtı Dünyam isimli öğrenciler tarafından hazırlanan resim sergisi ve ekinliğin kapanışı yapılacak.

Yorulmaz: İlçemizde Yılda Yerli ve Yabancı 100 Bin Kişi Dalış Yapıyor

22'nci Uluslararası Kemer Sualtı Günleri ile ilgili konuşan KETAV Başkanı Volkan Yorulmaz, her yıl yerli ve yabancı 100 bin kişinin dalış için Kemer'de bulunan 19 dalış noktasından mavi derinlikleri keşfettiğini belirtti. Başkan Yorulmaz, "Bizler gibi özellikle yaz sezonlarında yoğunluk yaşayan yerlerde hem sezonu uzatmak hem de gelen yerli yabancı misafirlerimize farklı etkinlikler sunmak ya da ziyaret edebilecekleri farklı noktalar gösterebilmek çok önemli. Bizler de Kemer olarak bu nedenle alternatif turizm etkinliklerine çok önem veriyoruz. Bu doğrultuda da ilçemizde Sea to Sky, Sky to Sea, Run to Sky, Akra Gran Fondo, Aquamaster, Phaselis Festivali gibi birçok etkinlikler düzenliyoruz. Bunlardan bir tanesi de Uluslararası Kemer Sualtı Günleri. Dile kolay 22 yıldır vakfımız önderliğinde düzenlenen etkinliğimiz bizler için olduğu kadar mavi derinlikleri keşfetmek isteyenler için de çok önemli. Hep söylediğimiz bir konu var, turizm çeşitliliği. Evet deniz, kum, güneş ama denizin altında da bambaşka bir dünya var. Bunu da tüm dünyaya anlatmak ve tanıtmak zorundayız. Bu da alternatif itibarıyla yeni turistleri, farklı turistleri çekmek için çok ciddi bir enstrüman" dedi.

Öniz: Sualtı Günleri, Dünyada Sürekli ve Uzun Süreli Yapılan Bir Kaç Etkinlikten Biri

Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hakan Öniz, düzenlenecek olan etkinlikle ilgili yaptığı açıklamada, "Bu yıl 22'ncisini düzenleyeceğimiz Uluslararası Kemer Sualtı Günleri, dünya genelinde sualtı ile ilgili düzenlenen çok ender etkinliklerden hatta 3 ya da 4 tanesinde bir tanesi. Bizler yıllardır 3 tarafı denizlerle çevrili ülkemizde mavi vatanın güzelliklerini ve kültürel değerlerini hem ülkemizde hem de uluslararası arenada tanıtabilmek için çabalar veriyoruz. Son yıllarda bu çabalar bizi önemli yerlere getirdi. Artık hem UNESCO'da hem ICOMOS'da hem de Dünya Sualtı Federasyonu olan CMAS da kendi alanımızda çok etkin bir konuma geldik. Dünyayı ilgilendiren önemli projeler yapıyoruz. Sualtı arkeolojisi alanında geldiğimiz nokta ve kazandığımız alt yapı da tüm dünya tarafından yakın takip ve takdir ediliyor. Bunlarda bu etkinliği 22 yıldır kesintisiz bir biçimde yapılıyor olmasının büyük rolü var" diye konuştu.