Turizmde 2024 rekoru rezervasyonlara yansıdı

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, 2024 yılı beklentilerine ilişkin değerlendirmede bulundu

19 Şubat 2024

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, turizmde 2024 yılı rezervasyonlarının 2023'e göre yükselişte olduğunu, 2024 rekorunun rezervasyonlara yansıdığını belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 60 milyar dolar gelir 60 milyon turist hedefi için 15 bin seyahat acentesiyle birlikte çalıştıklarını söyledi.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin (TÜRSAB) Antalya'da düzenlenen TÜRSAB 2'nci Turizm Kongresi'nde, 2024 yılında Dünya ve Türkiye turizmi, yeni nesil turizmcilik, turizmde rekabetten dijital dönüşüme, sürdürülebilirlik, dijital turist, seyahat acenteciliğinin geleceği, Türkiye turizm vizyonu gibi birçok başlık iki gün boyunca konuşuldu. TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, 2023 yılını rekorla kapatan turizmde 2024 yılında yönelik şu ana kadar düzenlenen yurt dışı fuarlar ve ülkelerden gelen rezervasyonlara yönelik 2024 yılı beklentilerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Seyahat Talebi Çok Arttı

Pandeminin ardından 2022'den itibaren turizmdeki yükseliş trendinin 2024 yılında da aynen devam ettiğini belirten Firuz Bağlıkaya, “Tüm dünyada, tüm rakiplerimizde olduğu gibi Türkiye de yeni yeni rekorlar kırıyor. 2024'te tekrar bir rekor yılı olacak gibi gözüküyor. Bizim özellikle kaynak pazarlarımızdaki seyahat talebi çok yükseldi. Biz aynı zamanda hem Avrupa'dan hem Arap Yarımadası'ndan hem Irak'tan, İran'dan yolcu alma potansiyeline sahip bir noktadayız. Dolayısıyla hem hitap ettiğimiz alan itibarıyla hem de yükselen seyahat talebi itibarıyla bir de tabii ki sunduğumuz hizmetler ve ürün çeşitliliği açısından bakıldığında bundan sonraki dönemlerde herhangi bir ekstra bir şey veya bölgemize özel bir şey yaşanmaz ise bundan sonraki yıllar rekorlarla devam edecek gibi gözüküyor" dedi.

Rezervasyonlar 2023'ün Üstünde

2024 yılı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da açıkladığı 60 milyar dolar gelir 60 milyon turist hedefine ulaşmak için 15 bin seyahat acentesiyle birlikte çalıştıklarını belirten Bağlıkaya, 2024 rekorunun alınan rezervasyonlara yansıdığını kaydetti. Yurtdışı turizm fuarları ve rezervasyonlara yönelik değerlendirmeler yapan TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, “Büyük fuarlardan yani bizim ana pazarlarımızdan İngiltere fuarı oldu. Mart ayında da biliyorsunuz Almanya ve Rusya var, esas ana pazarlarımız. Bu pazarlarla İngiltere'de yükseliş devam ediyor. Diğer pazarlardan da gelen haberlerde, yani fuarlarda daha çok kesinleşir ama rezervasyonlar 2023'e göre daha yüksek seviyede gidiyor" diye konuştu.

Kongrede Tüm Konular Ele Alındı

TÜRSAB'ın bu yıl ikincisi düzenlenen Turizm Kongresi'nde sektöre ilişkin tüm konuların gündeme geldiğini belirten Firuz Bağlıkaya, “Yani sürdürülebilir, turizm sonuç olarak ürün olarak sunduğumuz şey. Öncelikle doğamız, tabiatımız, kültürümüz, bu konulardaki sürdürülebilirliğin önemine işaret eden konuşmacılarımız oldu. Bunun haricinde dijitalleşme, yeni pazarlama yöntemleriyle ilgili konuşmacılarımız var. Arada bir sektörü, seyahat acentelerini, tur operatörlerini biraraya getirmek faydalı oluyor. Hem bilgi alışverişi yapılıyor, hem hasbihal imkanı doğuyor, hem de yeni trendler, yeni özel olarak gelişen pazar beklentileri ve müşteri portföyüyle ilgili yeni bilgilere hep beraber sahip oluyoruz" dedi.