Akdeniz Üniversitesi 60+ Tazelenme Üniversitesi’nin 2022-2023 Akademik Yılı Açılış Töreni gerçekleştirildi. Açılış dersini veren Rektör Özkan, Tazelenme Üniversitesi’nin yaşam boyu öğrenmeyi bir adım daha ileriye taşıyarak bir ilk olarak tazelenme öğrencileri için Yüksek Lisans programını hayata geçirdiğini söyledi.
Akdeniz Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (YAÇUMER) sosyal sorumluluk projesi olan 60+ Tazelenme Üniversitesi’nin 2022-2023 Akademik Yılı Açılış Töreni gerçekleştirildi. Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen törene Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan’ın yanı sıra Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Gülbin Arıcı, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aygen Yılmaz, Yaşlılık Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü (YAÇUMER) ve Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan, öğretim üyeleri ve tazelenme öğrencileri katıldı.
İlk Kez Yüksek Lisans Eğitimi de Verilecek
Akdeniz Üniversitesi bünyesinde hayata geçen ve kampüs sınırlarını aşan Tazelenme Üniversitesi’ne olan yoğun ilginin kendilerini çok mutlu ettiğini söyleyen Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Tazelenme Üniversitemizde bu dönem 281 öğrencimiz daha aramıza katıldı. Bugün itibarıyla üniversitemiz bünyesinde Tazelenme Üniversitesi öğrenci sayımız 885’e ulaştı.” dedi. Öğrenmenin ve yetenekleri geliştirmenin bir üst sınırı ve yaşı olmadığını ifade eden Rektör Özkan, “Bu kapsamda Tazelenme Üniversitemiz yaşam boyu öğrenmeyi bir adım daha ileriye taşıyarak bu yıl yine bir ilk olarak tazelenme öğrencilerimiz için Yüksek Lisans programını hayata geçiriyor. Geçen yıl verdiğimiz ilk mezunlarımız olan 167 öğrencimiz de yüksek lisans programına hazırlanıyor. Bu başarı için İsmail Tufan hocamızı tebrik ediyorum. Ve yoğun ilgiyle bu projenin sürdürülebilirliğini sağlayan siz değerli büyüklerimizi de ayrıca tebrik ediyorum” dedi.
Tecrübelerle Gelişen Bilgelikten Yararlanmalıyız
Rektör Özkan, “Yaşlılarımız geçmiş ile gelecek arasındaki bağı kuran, değerlerimizi geleceğe aktaran, kültürümüzün taşıyıcısıdır. Onların tecrübeleriyle gelişen bilgelik çok kıymetli. Dünya nüfusunda yaşlı oranındaki artış düşünüldüğünde, 65 yaş üstü kesimin tecrübelerinden, yani bu bilgelikten yararlanan ülkelerin ve toplumların avantaj kazanacağına şüphe yok. Bu nedenle bir taraftan yaşlılarımızı sosyal hayatın içinde tutacak, diğer taraftan onların tecrübelerinden faydalanabileceğimiz yapılara ihtiyacımız var. Tazelenme Üniversitelerinin de bu yolda atılmış güzel bir adım olduğunu düşünüyorum” dedi.
Yaşlılığa Hazırlık Projesi Hayata Geçiyor
“2016 yılında bir sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçen 60+ Tazelenme Üniversitesi ülkemizde devletimizin himayesi altına alınan ilk ve tek sosyal sorumluluk projesidir” diyen Prof. Dr. İsmail Tufan, Akdeniz Üniversitesi’nde doğan ve tüm Türkiye’ye yayılan Tazelenme Üniversitesi’nin şu an 18 üniversitede kurulduğunu söyledi. Tazelenme Üniversitesi’nin getirdiği tecrübe ve birikimle yeni yavrularını verdiğini ifade eden Prof. Dr. Tufan, “Bunlardan biri dört yıldır sürdürdüğümüz 50+ Tazelenme Üniversitesi. Burada 50-59 yaşındaki bireylere eğitim veriyoruz. 60+ Tazelenme Üniversitesi’nin doğurduğu ikinci yavrusu ise Yaşlılığa Hazırlık Programını buradan ülkemize duyurmaktan gurur duyuyoruz. Yeni bir sosyal sorumluluk projesidir. Bu projenin ana hedefi yaşlılığı yaklaşan kişilerin yaşlılık dönemine hazırlanmasını sağlamaktır. Yaşlılığa hazırlığın bireysel düzlemde bedensel ve zihinsel sağlığın kurulması, aktif bir yaşamın sürdürülmesi, bireyin kendi yaşamında sorumluluk üstlenmesi aynı zamanda kuşaklar arasında iyi ilişkilerin kurulması gibi pek çok katkıları vardır” diye konuştu.
Yaşlılığa Hazırlık Hem Birey Hem Toplum İçin Önemli
Yaşlılığa hazırlığın öneminden bahseden Prof. Dr. Tufan “Bu projenin ülkemizin yaşa bağlı yapısı dikkate alınınca ne denli önemli olduğu anlaşılmaktadır. Ülkemizde yaşlı insandan fazla yaşlanan insan yaşamaktadır. 20 milyondan fazla 50 yaş ve üzeri vatandaşımız yaşamaktadır. Bundan 11 milyonu, 50-55 yaşları arasındadır. Bunların yaşlılık dönemine hazırlanmasından sadece kişiler değil toplumumuz da çok yönlü fayda elde edecektir. Bilinçli hazırlık yapanların yaşlılığı olumlu karşıladığı bilimsel araştırmalarla mevcuttur. Almanya’da yapılan çalışmada yaşlılığa hazırlık yapanların yüzde 80’in yapmayanların yüzde 39’nun kendi yaşlılığın olumlu deneyimlediği tespit edilmiştir.” dedi. Tören sonunda Tazelenme Üniversitesi’nde ders veren gönüllü öğretim üyelerine teşekkür belgeleri takdim edildi. Etkinlikte ayrıca Antalya Devlet Konservatuvarı Öğretim Elemanları Prof. Dr. Eren Güllü, Öğr. Gör. Oya Uçarcı, Öğr. Gör. Dilara Kurtaran, Öğr. Gör. Gülcihan Babayeva tarafından müzik dinletisi sunuldu.