Roma Dönemi’ne Ait Mezarlık Keşfedildi

07 Nisan 2022

 Antalya'da Roma Dönemi’ne tarihlenen mezarlık bulundu. İki metrelik lahit parçasından yola çıkan kazı ekibi, yapılan çalışmalar sonrasında 1 ay içerisinde 3 lahit ve bir de anıt mezar buldu.

 Döşemealtı ilçesine bağlı Düzlerçamı Mahallesi'nde ismi açıklanmayan bir kişiye ait olan 400 metrekarelik arsada Roma Dönemi’ne ait mezarlık keşfedildi. Üzeri bitki örtüsü ve toprakla kaplanan, yaklaşık 2 metre uzunluğunda 1 metre genişliğindeki taşın bir kısmının fark edilmesi neticesinde arsanın sahibi. Antalya Müze Müdürlüğü yetkililerine haber verdi. 

 Arsa sahibinin yetkilileri bilgilendirmesi neticesinde, alanda incelemeler yapıldı ve arkeolojik kazı başlatıldı. Yaklaşık 1 aydır süren kazı çalışmaları sonucunda, 3 farklı lahit ve bir anıt mezar gün yüzüne çıkarıldı. M.S. 2 veya 3'üncü yüzyıla ait olduğu değerlendirilen mezarlık alanında çalışmalar titizlikle yürütülüyor. Antalya Müze Müdürlüğü yetkilileri, ortaya çıkarılan tarihi kalıntıları tek tek inceliyor ve üzerlerindeki kabartmaları raporluyor.


 Alandaki kazı çalışmalarında görev alan Antalya Müze Müdürlüğü Sanat Tarihi Uzmanı Serkan Turan, konu ile ilgili yaptığı bilgilendirmede “Eserlerin M.S. 2 veya 3. yüzyıla ait olduğunu düşünüyoruz. Büyük ölçüde toprak altında olan lahit parçalarının altını kazıyla açınca, podyumlu mezarlar keşfettik" dedi.

Alandaki kazı çalışmalarının bir süre daha devam edeceği ve bölgenin 1'inci derece SİT alanı ilan edildiği öğrenildi.