Kaleiçi'nde Sanat Rüzgarı

7'ncisi gerçekleşen 'Kaleiçi Old Town Festivali'nde tarihi semt Kaleiçi'nin her sokağı farklı sanatlarla buluşuyor.

17 Ekim 2022

Muratpaşa Belediyesi'nin kent kültürüne, turizmine, ekonomisine canlılık kazandıran uluslararası düzeydeki Kaleiçi etkinliklerine yerli ve yabancıların ilgisi yoğun oldu. Festivale Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi akademisyenleri ve öğrenciler, Antalya Sanatçılar Derneği (ANSAN), Güzel Sanatlar Derneği (GÜSAD), diğer sanat grupları yerel yazarlar, şairler de destek verdi.

Sokakta Canlı Performans

Doç. Dr. Terlan Mehdiyeva Azizzade'nin küratörlüğünde hayatta olmayan ve Kaleiçi semtinde yaşamış Antalya'nın ünlü ressamlarından Muhittin Selamet'in anısına Kandiller Sokak'ta gerçekleşen 'Kaleiçi Seninle Güzeldir Muhittin Selamet' sloganlı canlı performans çalışmalarına sanatseverlerin ilgisi oldukça yoğun oldu. Öğretim görevlileri Mine Aydoğan, Emel Mülayim, Nur Ernehir, Nermin Azizzade Jular, Ahmet Sait Yıldız, Serdar Aslan ve öğrencileri, sokakta tuvallerinin başına geçti. Fırçalarıyla farklı konularda ve karışık tekniklerde rengârenk resim, şekillendirilen çamurdan seramik ve heykel çalışmaları yaptı. Eserler açık havada Kaleiçi'ni gezenlerin beğenisine sunuldu.

Kaleiçi Kapıları Sanata Yansıdı

Kaleiçi semtindeki kapıları farklı bakış açılarıyla yorumlayan Öğr. Gör. Emel Mülayim'in kadın eli figürlü 'Kaleiçi evlerinin kapı tokmakları' konulu 'seramik enstalasyon', Öğr. Gör. Mine Aydın'ın 'Kaleiçi evlerinin oyma desenli kapıları' konulu kumaş çalışması 'tekstil enstalasyon', heykel sanatçısı Cem Cevikbaş'ın 'kapı anahtarları' konulu projeleri en çok dikkat çeken sanat çalışmaları arasında yer aldı.

Kapı ve Tokmak Hikayeleri

Öğretim görevlileri Emel Mülayim, Mine Aydoğan, kapı enstalasyonu projeleriyle ilgili olarak, "Kapı simgesi aslında, geçmiş ve geleceğin bir nevi temsilcisidir. Buram, buram tarih kokar. Ahşap dokusuyla, el oyması işlemesiyle, mimari yapısıyla geçmişe götürür bakanı, dokunanı. İnşa edildiği dönemi anlatır meraklısına. Her biri karakteristik özellik taşır. Her bir kapının ayrı, ayrı dilleri vardır. Geçmişin geleceğini, inancını, töresini simgeler. Her kapının ardında ayrı, ayrı hikâyeler saklı. Yaşayanların, yaşanmışlıkların en yakın tanıdığıdır. İnsanı güvende hissettirir. Kapı tokmaklarının ise ruhu, yaşanmışlıkları vardır. Her biri farklı forumlardadır. Anlamlı bir iletişim aracıdır" dedi.

Yusuf DEMİR-(DHA)