Geleneksel sanatlar sergisine yoğun ilgi

Üniversiteli gençlerin çalışmaları beğeniye sunuldu

23 Haziran 2023

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Geleneksel Türk Sanatları Bölümü son sınıf öğrencileri orman yangınları ve depremleri konu ettikleri kanaviçe çalışmalarını beğeniye sundu.

AÜ Olbia Güzel Sanatlar Galerisi'ndeki 'Ömer Zaimoğlu Atölyesi Öğrenci Sergisi'nin açılış konuşmalarını GSF Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Zuhal Başbuğ, Doç. Dr. Ömer Zaimoğlu birlikte yaptı. Başbuğ, GSF ailesinden mezun olup ayrılan öğrencilere hayat boyu yaşamlarında başarılı olmaları dileğinde bulundu, özenle çalıştıkları sanat eserleri için de "Muhteşem, her biri sanat şaheseri olmuş" diyerek kutladı.

Doç. Dr. Ömer Zaimoğlu'da öğrencilerinin kanaviçe çalışması eserleri için "Ciğerlerimizin yanmasına neden olan orman yangınları ile binlerce vatandaşımızın enkaz altında kalıp yaşamlarını yitirmesine neden olan depremleri konu edindik" dedi, sözlerini şöyle sürdürdü;

"Ormanlarımızı korumak ve vatandaşımızın orman yangınlarına sebep olacak durumlara karşı hassasiyet göstermeleri adına böyle bir çalışma yaptık. Aynı zamanda 6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız depremlerde kaybettiklerimiz anısına Atölye dersim kapsamında öğrencilerimle yapılan çalışmalarla hazırladığımız bu sergi ile toplumda farkındalık oluşturmaya çalıştık. Yapmamız gereken toplumumuzu bu afetlere karşı sanat yoluyla da bilinçlendirmek. Doğal afetlere karşı geçmişten dersler çıkararak gelecekte daha donanımlı olunması gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istedik."

Geleneksel Sanat

Kanaviçenin seyrek dokunmuş keten bezin üzerine renkli ipliklerle, çarpı şeklinde yapılan işlemeler olduğunu da hatırlatan geleneksel Türk Sanatları atölyesi hocası Doç. Dr. Ömer Zaimoğlu, "Kanaviçe, Türk kadının en çok ve yaygın olarak uyguladığı bir işleme çeşididir. İnsanoğlu, kültürel değerler arasında yer alan dokuma ile sosyal yaşantısını bütünleştirmiş, estetik kaygı güderek de sanatsal faaliyetlerde bulunmuş. Bu bağlamda Ağaç çalışmaları da bu dokuma sanatı ile ürün haline dönüştürülmüş" dedi.

22 Öğrencinin Eserleri

Göz kamaştıran, el emeği, göz nuru çalışmaların yer aldığı sergide son sınıf öğrencileri Veysel Ozan Erdoğan, Pelin Ayçiçek, Elif Gökçe, Ayşenur Çınar, Gülden Kılınç, Berfin Parlak, Fatma Kuzu, Sema Kuşan, Fikriye Kumaş, Dilayda Ceylan, Beyza Nur İşbilen, Rezzan Koyuncuoğlu,Özlem Çelik Şerife Arslan, Rabia Nur Yasak, Melis Öner, Fidan Puran, Satiye Demirbaş, Mine Demirkıran, Fatma Çıldır Hakbilir, Menekşe Önal, İlyada Söylemez'in 'kanaviçe' çalışması eserleri yer aldı.