Finike'de Bal Festivali Yapıldı

Ernez Mahallesi'nde üretilebilen Ernez balı düzenlenen festivalle tanıtıldı

04 Ekim 2022

Yüksek rakım ve bölgenin endemik özelliği dolayısıyla Antalya'nın Finike ilçesine bağlı 1200 rakımlı Ernez Mahallesi'nde üretilebilen Ernez balı düzenlenen festivalle tanıtıldı.

Finike'de 'Karadeniz'in Anzeri varsa, Akdeniz'in Ernezi var' sloganıyla Bal Festivali düzenlendi. Bu yıl beşincisi gerçekleştirilen festivalde bal yeme yarışması da renkli görüntülere sahne oldu. Ernez Mahallesi Muhtarlığı tarafından köy okulunun bahçesinde gerçekleştirilen festivale; İlçe Kaymakamı Musa Kazım Çelik, Belediye Başkan Yardımcısı İsmet Çetin, İlçe Jandarma Komutanı Kemal Karayaka, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hasan Ali Gültekin, Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, Finike ve çevre ilçelerden çok sayıda davetli katıldı.

Festival açılış töreninde konuşan Kaymakam Musa Kazım Çelik, "İki yıldır pandemi sürecinden dolayı festivalimiz yapılmıyordu. Bu yıl beşincisini düzenliyoruz. İnşallah festivalimizin ilçemize, ilimize, mahallemize, üreticilerimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum" dedi.

Festival etkinlikleri kapsamında geleneksel hale getirilen bal yeme yarışması renkli görüntülere sahne oldu. Yaklaşık 650 gram balı, diğer yarışmacılardan daha kısa sürede bitiren Adem Tatlıkulak birinci, Turgut Uçtu ikinci, Mehmet Kaya ise üçüncü oldu. Bal yeme yarışmasının ardından en iyi çam balını üreten üretici belirlendi. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hasan Ali Gültekin, Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu'nun davetliler önünde jüri sıfatıyla yaptığı değerlendirme ve tadımın ardından, Mustafa Başaran birinci, Erdem Küçükada ikinci, Mustafa Vural üçüncü olarak belirlendi. Festivalde ayrıca 30 bin TL bağış yapan Ömer Ulutaş, 'Bal Ağası' seçildi. Yarışmaların ardından, Kaymakam Musa Kazım Çelik ve davetliler, bal ormanında bulunan arı kovanlarını inceledi. Ziyaret sırasında üreticiler tarafından bal sağımı yapılarak davetlilere ikram edildi.

'Coğrafi İşaret Tescili İçin Başvurduk'

Bal üretiminde yıllık rekoltenin ortalama 120 ton olduğunu söyleyen Ernez ve Çevre Mahalleleri Bal Üreticileri Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Rıza Başaran, son birkaç yıldır bal üretiminin düştüğünü ve nedenlerini araştırdıklarını söyledi. Dünyadaki çam balı üretiminin yüzde 90'ının Türkiye'de gerçekleştiğini anlatan Başaran, şöyle dedi:

"Türkiye'de ise Finike ile Fethiye arasında, bir kısmı da Çanakkale Kaz Dağları'nda üretilir. Biz de buna istinaden 2014 yılında Türk Patent Enstitüsü'ne, 'Ernez Çam Balı' için başvuru yaptık ve kabul gördü. İnşallah yakın zamanda coğrafi işaret tescili için sonuç alacağız. Bu müjdeyi buradan verebilirim. Buradaki amacımız balımızı dünyaya tanıtmak. Zaten ülkemiz bunu biliyor. Dünyanın birçok yerinden talep etmeye başladılar. 2016 yılında Muğla'da düzenlenen organizasyonda, Ernez Balı, 134 bal arasında şeker oranı en düşük bal seçildi. Bu derece bizi mutlu etti. Bizim balın derece yapmasının sebebi de sıfır tuzlu, yüksek rakımda üretilmesi. Biz de balımızın gastronomi fuarlarında tanımını yapıyoruz. Kasım ayında yine Muğla Çam Balı Kongremiz var. Biz balımızı temsil etmek için elimizden gelen yapıyoruz. Son birkaç yıldır bal üretimi çok kısıtlı. Bunun nedenlerini araştırmaya gayret gösteriyoruz. Bu yıl elimizde sedir balımız var. Allah'ım bir taraftan kıstı bir taraftan sedir balımızı verdi. Sedir balında da birçok aşama kaydettik. Rekoltemiz ortalama 120 ton. Ülkemizin birçok yerinden Erzurum, Erzincan, Ordu, Sivas gibi birçok ilden arıcılar geliyor. Üretim düşmeden önce yaklaşık 60 bin kovandan yaklaşık 120 ton bal elde ediyorduk." (Mahir Çeviren- DHA)