El Sanatları Kadınların Dünyalarını Değiştiriyor

29 Haziran 2022

Konyaaltı Sanat Eğitim Merkezi'nde (KONSEM), unutulmaya yüz tutmuş sepet örücülüğü mesleği yeniden canlanıyor. Atık malzemelerle yapılan el emeği göz nuru ürünlerle, kadınlar hem el becerilerini geliştiriyor hem de aile bütçesine katkı sağlıyor.

Konyaaltı Belediyesi, KONSEM bünyesinde açtığı çeşitli kurslarla ilçe sakinlerine hem yeni meslekler edinme imkanı hem de unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin canlanmasına imkan sağlıyor. KONSEM bünyesinde açılan 35 branştan biri olan, unutulmaya yüz tutmuş meslek grubu içerisinde yer alan sepet örücülüğü kursunda, kursiyerlerin özellikle geri dönüştürülebilir atıkları kullanarak ürettikleri ürünler dikkat çekiyor.

Kursiyerler, kağıt, mısır koçanı ve palmiye gibi atıklardan ürettikleri avizeler, ekmek sepetleri, çamaşır sepetleri, çantalar, hasır sehpalar ve çeşitli ev dekoratif ürünleriyle hem el becerilerini geliştiriyor, hem de iş imkanı edinerek ev ekonomilerine katkı sağlıyor.

Atık Malzemelerden Yeni Ürünler
El sanatları eğitmeni Nesrin Yeşiltoral, sepet örücülüğü kursunun çok rağbet gördüğünü, özellikle atık malzemeleri değerlendirdiklerini belirtti. Yeşiltoral, “Kadınlara istihdam sağlamak amaçlı ürünler yaptırıyoruz. Gazete kağıtlarını, mısırları, palmiye ağaçlarının atıklarını kullandık. Çok güzel kazançlar elde ediyoruz. Sosyal medya bu anlamda bizim için çok etkili oluyor" dedi.

'Kendi Dükkanlarını Açan Öğrencilerimiz Var’
Genellikle 20 ile 60 yaş arası kadınların kursa geldiğini belirten Nesrin Yeşiltoral, “Kursiyerlerimiz zamanlarını güzel değerlendiriyorlar. Aynı zamanda sosyalleşiyor, kendilerini geliştirebiliyorlar. Buradaki kursları bittikten sonra genelde sosyal medya arayıcılığıyla ürün satıyorlar, imkan sağlanırsa değişik sergilerde satış yapıyorlar. Kendi dükkanlarını açan öğrencilerim de var. 7'den 70'e herkesi kurslarımıza bekliyoruz" diye konuştu. (Aslı Duran-DHA)