ATASEM’’in ‘Deri Kösele Çanta Yapımı’ kursuna katılan kursiyerler, makine kullanmadan el işçiliğiyle çanta, cüzdan, kemer ve anahtarlık gibi birçok ürün tasarlıyor.
Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin MEB Onaylı Sertifikalı ücretsiz sanat ve meslek edindirme merkezleri ATASEM´lerde verilen kurslara, Antalyalılar yoğun ilgi gösteriyor. Kepez ATASEM’de ‘Deri Kösele Çanta Yapımı’ kursuna katılanların çekiçlerle motifler verdiği deriler, birbirinden güzel çanta, cüzdan, kemer ve anahtarlık gibi sanat eserlerine dönüşüyor.
Deri İşçisi Adayları Atölyede
Birçok branştan farklı kursların olduğu Kepez ATASEM’de bu yıl ilk defa açılan Deri Kösele Çanta Yapımı kursu, yoğun ilgi görüyor. Kursta deri çanta ve aksesuar yapımı, çanta kalıbı hazırlama işlemi sonrası deriye uygulama, dikilecek hale getirme ve dikim aşaması ile ilgili konularda eğitim veriliyor. Kursiyerler, usta öğreticiler tarafından aldıkları eğitim sayesinde çanta, telefon kılıfı, cüzdan ve deri aksesuar yapma fırsatı yakalıyor, hem de kendilerine özgü fikirleri sanata aktarma şansı yakalıyor.
Hayallerimizi Deriye İşliyoruz
Boş zamanlarını değerlendirmek amacıyla kursa katıldığını eden ATASEM kursiyerlerinden Şenay Akdağ, “Deri sanatını yaşatmaya çalışıyoruz. Ham deri üzerine özel çivi uçlarıyla craft adı verilen malzemelerle döverek şekil veriyoruz. Hayal ettiğimiz motifleri ham deri üzerine işleyebiliyoruz. Çanta, kemer, bileklik gibi birçok şeyi yapmayı öğrendim. Atölyede arkadaşlarımızla birlikte keyif içinde çalışıyoruz” diye konuştu.
Çanta Bileklik ve Cüzdan Yaptı
Dört yıldır ATASEM’in bağlama, işaret dili ve ilk yardım kurslarına katıldığını söyleyen Nail Sökmen bu yıl da Kösele Çanta Yapımı kursuna geldiğini söyleyerek, “Emeklilik hayatımı evde geçirmek istemiyordum. Yeni şeyler öğrenerek aktif kalmak istiyorum. Kursta el işçiliğimizle güzel eserler çıkarıyoruz” dedi.
Hepsi El Yapımı Makine İşi Yok
Geçtiğimiz yıllarda yine ATASEM´in Özel Gün ve Nikah Şekeri Hazırlama ile Resim kurslarına katıldığını bu sene de yeni beceriler kazanmak için Kösele Çanta Yapımı kursuna geldiğini söyleyen Leyla Maviş, “Deriyi ham olarak ilk defa burada gördüm. Nasıl işlendiğini bilmiyordum. İlk olarak deriden cüzdan yaptım. Kendim de çok şaşırdım. Severek kursa geliyorum” ifadelerini kullandı. Deri işleme sanatını merak ettiği için kursa katıldığını söyleyen Anna Ateş hem beceri kazandıklarını hem de çok keyifli zaman geçirdiklerini kaydetti.