Akdeniz Üniversitesi ev sahipliğinde, Antalya'nın fethinin 816. yıl dönümü dolayısıyla, ‘Selçuklularda Bilim ve Düşünce Hayatı’ konferansı düzenlendi.
Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bumin Kağan Konferans Salonunda gerçekleştirilen programa, Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, Kepez Büyükşehir Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Ertürk, Gençlik ve Spor İl Müdürü Yavuz Gürhan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. ‘Selçuklularda Bilim ve Düşünce Hayatı’ konferansında konuşmacı olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Göksu yer aldı.
“Bu Topraklar Bizim”
Programın açılış konuşmasını yapan Antalya Valisi Ersin Yazıcı büyük bir üzüntü ve burukluk içerisinde olduklarını ifade ederek; “Asrın felaketi olarak adlandırdığımız Kahramanmaraş merkezli bu deprem 25 gündür her şeyimizi aldı götürdü. Kaybettiklerimize rahmet, yaralılara şifa diliyorum” dedi. 1207’de Türklerin Antalya’ya geldiğini bir daha da gitmeyeceğini vurgulayan Vali Ersin Yazıcı “Anadolu’nun diğer noktalarında olduğu gibi bu yurt bizim, bu topraklar bizim. Kıyamete kadar da bizim olacak öyle inanıyoruz” şeklinde konuştu.
“Bilimin Işığında Bayrağı Daha İleriye Taşıyacağız”
Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, “İbn-i Sina’nın güzel bir sözü var. ‘Bilim ve sanat takdir görmediği yerden göçer’ diye. Biz bilimin yolunda depreme dayanıklı daha güzel, modern yerler oluşturmak zorundayız. Dünyanın en güzel şehrini bölgeyi, ülkemizi bize vatan kılan Selçuklulardan, Osmanlılardan, Cumhuriyet döneminde ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’e ve verdiğimiz tüm şehitleri rahmetle minnetle anıyorum. Biz bugün bu bayrağı aldık, daha ileriye götüreceğiz, daha iyi işler yapacağız buna inanıyorum. Bunu bilimin ışığında yapmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“Antalya Milli Tarihimiz Bakımından Çok Önemli Bir Şehir”
Kepez Büyükşehir Belediye Başkanı Hakan Tütüncü “Antalya bizim milli tarihimiz bakımından çok önemli bir şehir. Sultan Alparslan’la birlikte Anadolu’nun kapılarını aziz milletimize açan Anadolu Selçukluları Antalya’ya geliyor ve Antalya’yı fethediyor. Türkler, Antalya’ya geldiğinde denizle tanışırlar ve 4 asır sonra o büyük denizin tek hakimi olurlar. Buralar hala Barbaros’un ayak izlerinin olduğu topraklar” dedi.
“Aklı ve Bilimi Önceleyen Bir Anlayış”
Konferansa konuşmacı olarak katılan Dokuz Eylül Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Göksu, Selçukluların çok fazla konuşulmayan yönü olan bilim ve düşünce hayatına yer vereceğini ifade ederek; “Selçukluları biz hep ülkeler fetheden büyük zaferler kazanan güçlü ordular yürüten, cesur gözüpek yiğit askerler olarak anlatıyoruz. Fakat Kutadgu Bilig’de de çok sarih bir şekilde ifade edilir. Devletler kılıçla kurulur ama kılıçla idare edilmez. Kalemle idare edilir. Biz gerçekten de tarihe baktığımızda hem İslam öncesi Türk devletlerinden tevarüs eden gelenek olarak hem de İslam medeniyetin temel geleneklerinden bir tanesi aklı, bilimi, ilmi önceleyen sadece devlet kurmakla, bölgelere asker göndererek siyasi hakimiyet sürmekle kalmayıp hakimiyet sürdürdükleri her coğrafyada bilim, kültür müesseselerini abad eden, inşa eden bir kültür ve medeniyet olarak görülüyoruz” dedi.