Antalya’daki Oteller Depremzedelere Açılacak

Depremzedelerin otellerde konaklaması için planlamalar yapıldı

08 Şubat 2023

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kahramanmaraş’ta 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde meydana gelen ve toplam 10 ilde büyük bir yıkıma sebep olan iki büyük deprem sonrasında, başta Antalya olmak üzere Türkiye’nin birçok bölgesindeki otellerde depremzedelerin konaklamasına yönelik toplantılara katıldı. Bakan Çavuşoğlu, 36 ülkeden 3 bin 319 arama kurtarma personelinin sahada ve depremzedeler için 3 ilde 50 binin üstünde yatağın hazır olduğunu söyledi. 

Antalya’da Muratpaşa-Lara, Manavgat-Side ve Alanya’da yapılan üç toplantıda Bakan Çavuşoğlu, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ve TÜROFED’e bağlı AKTOB, ALTİD, BETUYAP, KETAV gibi kuruluşların yönetimleri ve üyesi olan otellerin sahipleri ve yöneticileriyle depremzedelerin otellerde konaklamasına yönelik planlamalar gerçekleştirildi.

Toplantılar sonrasında Antalya Havalimanı’nda basına açıklamada bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Tarihimizin en büyük afetlerinden birini yaşıyoruz, dün meydana gelen depremler sonrasında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kere daha Allah’tan rahmet diliyoruz, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz. Devletimiz tüm birim ve kurumlarıyla seferber olmuş ve vatandaşlarımızın imdadına yetişmek için gece-gündüz çalışıyor, gönüllü vatandaşlarımız ve sivil toplum örgütleri de aynı şekilde sahada. Bizde Dışişleri Bakanlığı olarak kurumlarımızın ve milletimizin bu çabalarına destek vermek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” dedi.

Otellerde 50 Binin Üstünde, Kurum Misafirhanelerinde 4 Bin 380 Yatak

Sahada çalışmalar devam ederken arama-kurtarma, kurtulan yaralı vatandaşların tedavisi için, evi yıkılan vatandaşlara barınma, yiyecek-içecek, iaşe sağlanması için de tüm kurumların seferberlik halinde olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, otellerde konaklama çalışmalarına ilişkin planlamaları şöyle açıkladı:

"Deprem bölgesinde ne kadar imkan sağlandığına dair açıklamaları sayın Cumhurbaşkanımız ve Cumhurbaşkanı yardımcımız açıkladılar. Sahadaki bakan arkadaşlarımızda açıkladılar. Fakat deprem bölgesi dışında da farklı şehirlerde vatandaşlarımıza barınma imkanlarını sağlamak için de Cumhurbaşkanımızın başkanlığında yapılan dünkü toplantılarda bir çalışma başlattık. Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Ersoy, Malatya’da bir taraftan sahada bu çalışmaları koordine ederken, diğer taraftan özellikle Antalya, Muğla, Mersin bölgesinde şu anda kapasitesi elverişli otellerde de vatandaşlarımızın barınması için gerekli çalışmaları yaptılar, koordine ediyorlar, bizde destek oluyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Antalya’ya gelerek burada üç ayrı toplantı gerçekleştirdik. Sabah Lara-Kundu bölgesinde, daha sonra Manavgat-Side bölgesinde, Alanya’ya geçtik kalabalık heyetler, otel sahipleriyle bir araya geldik. Antalya’da da bir kriz merkezimiz var. İlgili arkadaşlarımız, kurumlarımız yoğun şekilde çalışıyorlar. Bugünkü yaptığımız bu toplantıların neticesinde Sayın Cumhurbaşkanımızın vurguladığı gibi vatandaşlarımızın deprem bölgesinden gelip kalabilmesi için 50 binin üzerinde bir yatak kapasitesine ulaştık. Ayrıca kamu kurumlarımızın misafirhaneleri var ve bunların hepsini de depremzedelere ayırdık, yaklaşık 4 bin 380 yataktan bahsediyoruz. Vatandaşlarımızın bugünden itibaren Antalya’da otel sahipleri olsun gerekse devletimizin imkanları olsun gelip yerleşme imkanına sahip olacaklar. Tüm turizmcilerimize gerçekten canı gönülden teşekkür ediyorum. Özellikle AKTOB, MASTOB, ALTİD, BETUYAP, Kemer bölgesinde de ilgili kuruluşumuz hepsi yoğun çaba sarf ettiler. Bazıları şu anda otelleri açık, otellerin müsait olan kapasitelerini depremzedelere ayırdılar. Birçok otelde Kemer, Alanya, Manavgat bölgesinde kış sezonu sebebiyle kapalı, ama birçoğu otellerini bazılar 1-2 gün içinde hatta bazıları yarın açacaklar. Bazıları tadilatta. Yani otellerini depremzedeler için açacaklar. Orta ve uzun vadede eğer barınma ihtiyacı olursa neler yapabileceğimizi de bugün kurumlarımız ve işletme sahipleriyle görüştük. Güzel fikirler geldi, onların üzerinde çalışacağız ama şu an acil olan barınma ihtilacı olan vatandaşlarımıza Antalya, Muğla, Mersin gibi şehirlerimizde bu imkanları vermektir.” (Mehmet Çınar- DHA)