Antalya Havalimanı'nın Yolcu Kapasitesi 80 Milyona Çıkıyor

İç ve dış terminaller genişletiliyor

29 Aralık 2022

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Antalya'da Fraport-TAV ortaklığının işletmeciliğini yaptığı Antalya Uluslararası Havalimanı'nda 35 milyon olan yolcu kapasitesini 80 milyona yükseltecek 750 milyon euroluk yeni iç ve dış terminallerinin genişletilmesi çalışmalarını, yerinde inceledi. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun, Fraport-TAV Antalya Havalimanı'ndaki incelemelerine, Antalya Valisi Ersin Yazıcı, AK Parti Antalya milletvekilleri Atay Uslu, Kemal Çelik ve İbrahim Özer, AK Parti İl Başkanı İbrahim Ethem Taş ve bakanlık bürokratları katıldı. Bakan Karaismailoğlu, iç ve dış hat terminallerindeki genişletme çalışmaları alanlarında incelemelerde bulunarak, brifing aldı. 

750 Milyon Euroluk Yatırım

Antalya'nın dünyanın turizm merkezlerinden biri olduğunu belirten Bakan Karaismailoğlu, “Bu yönde gelişen Türkiye ve bunun cazibesini artıran Antalya'nın önündeki bütün sıkışıklıkları ortadan kaldırmak ve önümüzdeki yıllarda önümüze gelecek problemleri çözmek için bugünden önemli adımlar atıyoruz. O yüzden bugün 35 milyon yolcu kapasitesiyle hizmet vermeye çalışan havalimanımız ile ilgili geçen yıl aralık başında önemli bir ihale yapmıştık. Burada, yaklaşık 750 milyon euroluk yatırım planladık. Çünkü önümüzdeki yıllardaki talebi karşılamak için bu yatırımı yapmamız gerekiyordu" dedi. 

Yolcu Kapasitesi 80 Milyona Yükseliyor

Bu yatırımlarda, dış ve iç hat terminalleri, mevcut kuleler, VIP ve CIP binalarının düzenlenmesinin olduğunu kaydeden Karaismailoğlu, “Bunların sonucunda da burada 35 milyon olan kapasiteyi 80 milyona çıkartmak için önemli bir ihale yaptık. Devletimizin bütçesinden bir kuruş çıkmadan, tam 750 milyon euroluk yatırımı işletmeciye yaptırıyoruz. Ayrıca işletmecinin de 2025 yılı sonrasında tam 25 yıllık işletme süresi içerisinde de 8 milyar 555 milyon euroluk işletme kira getirisinin de yüzde 25'i olan 2 milyar 138 milyon eurosunu, kasım ayında devletimizin bütçesine koyduk. 2025 yılına kadar tam 15 milyar liralık bugünkü değeriyle bir yatırımı devletten bir kuruş çıkmadan yapıyoruz, 45 milyar liraya yakın bir parayı da devletimizin bütçesine koyduk" dedi. 

Havalimanı Sayısı 60'a Çıkıyor

Havacılık sektörünün özellikle 2020'de başlayan pandemi sürecinde çok büyük zorluklar yaşadığına değinen Bakan Karaismailoğlu, “Bu zorlukların kalıntılarını, bu yıl itibarıyla ortadan atmış bulunuyoruz. 2023 yılı çok daha verimli olacak. Antalya Havalimanı, bu yıl tam 32 milyon yolcuya ev sahipliği yaptı. Bu yatırımla birlikte, tam 80 milyon yolcuya hizmet vererek, dünyanın gözde havalimanlarından biri olacak " diye konuştu. (Mehmet Çınar- DHA)