ANSİAD Felsefe Kongresi Başladı

Kongre Cumhuriyetin 100'üncü yılı kutlamaları kapsamında düzenleniyor

01 Şubat 2023

Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) tarafından 'Cumhuriyetin 100'üncü Yılında Türkiye'de Felsefe' başlıklı ulusal kongrenin açılışı gerçekleşti. 5 Şubat'a kadar devam edecek kongrede, felsefenin etik, bilim felsefesi, mantık, siyaset felsefesi vb. sistematik disiplinleriyle ilgili değerlendirmeler yapılacak, Türk felsefesinin 100 yılda kat ettiği yol üzerinde konuşulacak.

Türkiye Felsefe Kurumu ile Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) tarafından Cumhuriyetin 100. yılı kutlamaları kapsamında, ülke çapında ilk kez 'Cumhuriyetin 100'üncü Yılında Türkiye'de Felsefe' başlıklı kongre düzenlendi. AKRA Hotel'de düzenlenen kongrenin açılışına, ANSİAD Başkanı Akın Akıncı, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, ATSO Başkanı Ali Bahar, ATSO Meclis Başkanı Ahmet Öztürk, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, meslek odası temsilcileri, öğretim görevlileri ve çok sayıda öğrenci katıldı. 1-5 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek kongrede Türkiye'de varlık, insan, değer, mantık ve bilim, bilgi, dil, eğitim, sanat, hukuk, toplum ve devlet, siyaset, kültür, tarih ve çocuklar için felsefe gibi birçok konu başlığı yer alacak.

'Onur Duymaktayız'

Kongrenin açılış konuşmasını yapan ANSİAD Başkanı Akın Akıncı, ANSİAD'ın ülkenin temel sorunlarına duyarlı bir kurum olduğunu belirterek, kamuoyunu yönlendirici bir rol izlediklerini anlattı. Akıncı, "ANSİAD kuruluşundan itibaren 33 senede kurumsal yapısını tamamlamış, ülkemizin sadece ekonomik büyümesini değil, her alanda kalkınmasını hedef alan çalışmalara imza atmış ve atmaya da devam edecektir. Bizler biliyoruz ki eğitimde, kültürde, sporda, sanatta ve özellikle felsefede ilerleyemeyen toplumların sadece ekonomik büyümeye endeksli rakamlar ile çağdaş ülkeler seviyesine çıkmaları mümkün değildir. Bu noktada hareket ederek 5 yıl önce felsefi düşünceyi daha iyi kavrayabilmek, sorgulama ve hedeflerimizi daha doğru ve anlamlı kılabilmek adına ANSİAD Küçük Felsefe Okulu'nu hayata geçirdik. Geçen zamanda felsefe okumaları ve eğitimleriyle bunu tüm kentimizi yaymakta mottoları taşımaktayız. ANSİAD olarak Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında Türkiye Felsefe Kurumu iş birliğinde kongreyi düzenlemekten onur duymaktayız" dedi.

Tıptaki Gelişmeler Felsefeye Duyulan İhtiyacın Örneği

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, düşünme, sorgulama, eleştirme yoluyla bir anlamda aklı kullanma sanatı olan felsefenin yaşamın tam kalbinde olması gerektiğini anlattı. Felsefeye çok ihtiyaç duyulacak bir dönemin yaşandığını belirten Prof. Dr. Özkan, "Yaşanan büyük bilimsel dönüşümün sancılarına karşı da felsefeye sarılmalıyız. Tıp Fakültesi'nde öğrencilerimize söylediğim bir söz var; 'Tıp bilimi yeni başlıyor' diye ama peki sınırı ne olacak? Daha doğmadan çocukların boy, kilo, göz renginin hatta IQ'sunun belirlenebildiği bir dünya düşünün. Bunun yol açacağı müthiş sınıfsal ayrımı hayal edin. Biz ve onlar kavramlarının hiç olmadığı kadar derinleştiği bir dünya. Eğer sınır çizilmezse bu çok da uzak bir gelecek değil bizim için. Tüm bu konuların felsefenin ışığında etik olarak irdelenmesi gerekiyor. Bu sadece tıptaki gelişmelerle ilgili felsefeye duyduğumuz ihtiyacın bir örneği" diye konuştu.

Başkan Böcek'ten İfade Tartışmalarına Çözüm Çağrısı

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, kongrede eski çağların sorunları kadar çağımızın ve ülkemizin sorunlarına ilişkin çözüm önerilerinin paylaşılmasından memnuniyet duyacağını ifade ederek, "5 gün sürecek olan 'Cumhuriyet'in 100. yılında Türkiye'de Felsefe Kongresi'nin başarılı geçmesini diliyorum" dedi.

UNESCO'nun Temel Felsefesi 'Barış'

Eğitim, sosyal ve beşeri bilim, doğa bilimleri, kültür ve bilgi iletişim sektörlerindeki temel amacın barışı kurmak ve sürdürülebilir kılmak olduğunu açıklayan UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz Oğuz, "Barış için en temel hedef sürdürülebilir kalkınmayı oluşturmak ve kalkınmış toplumlar yaratmaktır. Bu bakımdan varlıklı kalkınmış, barışık, toplumlar arasındaki diyaloğu güçlendiren her türlü faaliyet UNESCO'nun amaçları olan faaliyetler. Bu işte hep felsefeden yola çıkılır. Dolayısıyla bu 5 sektördeki temel felsefe barıştır. İnsanlar barışık bir düzende daha iyi kalkınabilir daha iyi bir gelecek inşa edebilir. Bunları düşünmek ve tartışmak için düşünen insanlara ihtiyacımız var. Düşünmenin teorik alanı da felsefedir. Bu çalışmalara bizde UNESCO olarak destek oluyoruz" diye konuştu.

100'üncü Yıla Özel Felsefenin Panoraması Çizilecek

Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, kendi çalışmaları ve Türkiye Felsefe Kurumu'nun yaptığı çalışmalar hakkında detaylı bilgi verdi. Kongredeki program hakkında bilgilendirme yapan Prof. Dr. Kuçuradi, "Kongreyi düzenlememizin ana amacı, Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana ülkemizde felsefe alanında yapılan belli başlı çalışmaların panoramasını çizmek, 100'üncü yılda Türkiye Cumhuriyeti'ne bir armağan olarak sunarak gelecek çağlara bırakmaktır" dedi.

'ANSİAD Bu İşin Kültürünü Oluşturdu'

ATSO Başkanı Ali Bahar, "ANSİAD 5 yıl içerisinde bu işin kültürünü oluşturmuş. Bugün buralara kadar getirip bu toplumu Antalya'mızla buluşturmuştur. ANSİAD'a bu değerli kongreyi gerçekleştirdiği, felsefe ve düşünmeye bu kadar yatırım yaptığı ve Antalya'ya bu nitelikli kongreyi kazandırdığı için teşekkür ediyorum" diye konuştu. ( Aslı Duran- DHA)