Antalya Fuarcılık İşletme ve Yatırım A.Ş (ANFAŞ) tarafından düzenlenen 29'uncu Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı (ANFAŞ Food Product) ile 33. Uluslararası Konaklama ve Ağırlama Ekipmanları İhtisas Fuarı (ANFAŞ Hotel Epuipment) 17 Ocak'ta kapılarını ziyaretçilere açacak. 20 Ocak'a kadar devam edecek fuarlarda, 30 binin üzerinde katılımcı bekleniyor.
Türkiye'nin ilgi gören en büyük iki fuarı ANFAŞ Food Product ile ANFAŞ Hotel Equipment fuarlarının basın tanıtım toplantısı ANFAŞ Toplantı Salonu'nda gerçekleşti. Toplantıya ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, AKTOB Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Kilit, Hotel Kat Hizmetleri Eğitimi ve Dekorasyonu Derneği (HOTED) Başkanı Hakan Halit Yeni, Antalya Gastronomi Eğitimcileri Birliği (AGEB) Başkanı Muzaffer Avcı, Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) Başkanı Mustafa Erol, Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı İdris Taş ve çok sayıda gazeteci katıldı.
17 Ocak'ta başlayacak, bu yıl 29'ncusunu yapacağı Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı ile yine aynı tarihlerde 33'ncüsünü gerçekleştireceği Uluslararası Konaklama ve Ağırlama Ekipmanları İhtisas Fuarı, 20 Ocak'a kadar ziyaretçilerine kapılarını açacak. Fuara, 300'e yakın katılımcı ve bin 500 üzerinde markayla, yurt içinden 70 il ve yurt dışından 50'nin üzerinde ülkeden 30 binin üzerinde ziyaretçi bekleniyor.
Fuarlar Kent Ekonomisine Katkı Sağlıyor
Basın toplantısında konuşan ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı, fuarların Antalya ve ülke ekonomisine katkısı olduğunu anlattı. Turistin azaldığı dönemlerde özellikle ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde yapılan fuarların otel ve şehre faydası olduğunu belirten Ali Bıdı, fuara gelenlerin otellerde konaklamasıyla birlikte kent merkezinde alışveriş yaptığını, yemek yediğini ve bu sayede kent ekonomisine katkı sağladığını aktardı. Bu tür fuarların kentteki yönetimlerle desteklenmesi gerektiğini anlatan Bıdı, 17 Ocak'ta başlayacak olan fuara ziyaretçileri beklediklerini söyledi.
'Antalya’nın Gelişmesi İçin Büyük Katkı'
AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, deniz, kum güneş turizminin yanı sıra fuarların da turizme katkı sağladığını anlattı. Fuarların kente katma değer kattığını belirten Kavaloğlu, 2022 yılı içerisinde 13.5 milyon turist ağırladıklarını, bu tür fuarların sayısının artmasıyla birlikte fuarlar turizminin de önemine vurgu yaptı. Kavaloğlu, “Fuarların Antalya'da 100 bin gecelemeye katkısı var. Dolayısıyla fuar sayısının arttığını düşünürseniz, turizmi çeşitlendiririz. Fuarcılık bunların ana temelleri arasında geliyor. Toplantı, kongre ve fuarcılık turizmi bu sistemin ana kaynaklarından biridir. Turizmi çeşitlendirirsek Antalya'da gerçek anlamda turizmi belli bir yere kadar getirmiş olacağız. Özellikle düşük sezona denk gelen fuar dönemi Antalya'ya can suyu oluyor" dedi.
Gençler Turizme Özendiriliyor
HOTED Başkanı Hakan Halit Yeni, yaklaşık 14 yıldır fuarlara katıldıklarını belirterek, 9'uncu defa 'House keeping' olimpiyatları düzenlediklerini ve fuar içerisinde yapılan yarışmalarla meslek liselerinde farkındalık yarattıklarını anlattı. Fuarın sektör adına büyük bir değer olduğunu vurgulayan Yeni, “Türkiye genelinden meslek okullarımız ve otellerimizin yarışacağı olimpiyatlar gerçekleştireceğiz. Yarışmalarla ödüllendiriyoruz, özendiriyoruz, turizme ve sektöre nasıl katkı sağlayabiliriz diyerek hızla ilerliyoruz. 9 yılda gerçekleştirdiğimiz meslek okulları yarışmalarında gençlerimizi yüzde 95 turizme çekmeyi başarmışız" diye konuştu.
Dünyaca Ünlü Şefler Geliyor
AGEB Başkanı Muzaffer Avcı ise gastronomi alanında Antalya'nın, Türkiye'nin en büyük gastronomi ayağı olma hedefinde olduklarını söyledi. Avcı, “Antalya, dünyanın her yerinden her kesiminden uğrak bir yer. İnşallah çok güzel bir organizasyon olacak. Dünyanın her yerinden önemli şefler gelecek" dedi. (Aslı Duran- DHA)