Altın Portakal'a Görkemli Açılış Töreni

59’uncu Altın Portakal Film Festivali’nin açılış töreni gerçekleşti

03 Ekim 2022

Bu yıl 59'uncusu düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin açılışı gerçekleştirildi. Açılış töreni öncesinde katılımcıların yürüdüğü kırmızı halıda şıklık yarışı yaşandı.

Türkiye’nin en uzun soluklu film festivali olan Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin 59’uncusu, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenleniyor. 10 bin kişilik Spor Salonu’nda 2 yıldır pandemi gölgesinde düzenlenen törende bu yıl kırmızı halıda şıklık yarışı yaşandı. Törenin gerçekleşeceği salona gelen film ekipleri kırmızı halı sonunda kurulan alanda fotoğraf çektirdi.

Jüri üyeleri Yeşim Ustaoğlu, Ahmet Mümtaz Taylan, Azra Deniz Okyay, Harun Tekin, Haydar Ergülen, Nurgül Yeşilçay ve Uğur İçbak kırmızı halıda birlikte poz verdi. Jüri üyelerinden Azra Deniz Okyay geceye İran’da öldürülen Mahsa Amini’nin isminin yazılı olduğu tişört ile katıldı.

‘Altın Portakal Demek Antalya Demek’

Kırmızı halının ardından 59’uncu Altın Portakal Film Festivali’nin açılış töreni düzenlendi. Tören festival tarihinin anlatıldığı tanıtım filmi ile başladı. Tanıtım filminin ardından konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “Altın Portakal demek Antalya demek, Altın Portakal demek sinema demek, Yeşilçam demek. Çocukluğumda, at arabasıyla gelip kortej izlemektir. Altın Portakal demek, gençliğimde aldığım sinema makinesiyle, Konyaaltı Sahili’nde filmini oynattığım Cüneyt Arkın, Fatma Girik, Tarık Akan, Kemal Sunal ve adını sayamadığım nice sanatçımıza vefa demektir. Seyyar bir açık hava sineması oluşturmamı sağlayan o makinenin yansıttığı ışık, o yıllarda benim hayatımı aydınlattı ve hala da aydınlatmaya devam ediyor” dedi.

 ‘Kendi Köklerimizi En Doğru Şekilde Anlamalıyız’

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise sinemanın tarihin diri tutulması ve günümüze taşınması açısından önemli olduğunu belirterek, “Bugün ve yarın daha güçlü bir sinemaya sahip olmamız, dün neler yapıldığını bilmekten, o tecrübeyi bugüne taşımaktan geçmektedir  Rus sinemasını Tarkovski’den, Fransız sinemasını yeni dalgadan, İtalyan Sinemasını Fellini’den bağımsız düşünmek nasıl mümkün değilse biz de kendi köklerimizi en doğru şekilde anlamalıyız” dedi.

Ediz Hun’a Bakan’dan Hediye

Bu sene Altın Portakal’ın afişinde Filiz Akın ile Ankara Ekspresi filmi setindeki fotoğrafı bulunan Ediz Hun’a Bakan Mehmet Nuri Ersoy, Atatürk’ün fotoğrafının olduğu tablo hediye etti. Burada konuşan Ediz Hun, “Sanata önem vermeyen ülkeler kalkınamaz. Altın Portakal ülkemizin en önde gelen festivalidir. Yolumuz sevgi yoludur. Sevgiyle birbirimizi kucaklayalım” dedi.

Filiz Akın Video Gönderdi

Açılış törenine katılamayan Filiz Akın’ın gönderdiği videosu yayınlandı. Akın videoda, “Yaşadığım sağlık koşulları nedeniyle katılamıyorum. Afişte 5 ödül kazanan filmleri Ankara Ekspresi’nin bulunmasından dolayı mutlu olduğunu söyledi” dedi.

Tekindor’a Başarı Ödülü

Başarı Ödülü’nü alan Zerrin Tekindor, ödülünü Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in elinden aldı. Ödülün ardından konuşan Zerrin Tekindor, “Çok mutlu oldum. Annem, ‘Kuğular, incecik zarif boyunlarıyla suyun üstünde süzülürler ama bir de suyun altına bakmak lazım o duruş için o ayakları nasıl çırparlar’ derdi. Sanatçılar da böyledir aslında. Pek dile getirmezler ama çok büyük bir emek vardır” dedi.

Ödülü Erdal Tosun Adına Aldı

Onur Ödülü’nün sahibi Erkan Can ödülü, Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in elinden aldı. Ödülünü aldıktan sonra konuşan Erkan Can, “Çok şey var söylenecek ama ben bu ödülü Erdal Tosun başta olmak üzere sinemaya emek veren ama aramızda olmayan bütün sinema emekçileri adına alıyorum. Yaşasın sanat” dedi.

Bu Ödül Beni 48 Yıl Öncesine Götürdü’

Bir diğer Onur Ödülü’nün sahibi Perihan Savaş ödülünü, Vali Ersin Yazıcı’nın elinden aldı. Savaş, “Kalbim pır pır çarpıyor. Bu ödül beni 48 yıl öncesine götürdü. 17 yaşındayken Altın Portakal’ın en iyi kadın oyuncusu ödülünü almıştım. 48 sene sonra onur ödülü alıyorum. İnsanlar sevgiyle, saygıyla özveriyle işlerini yaptığı zaman o emek karşılığını buluyor. Bugün kortejde yıllardır hiçbir şeyin değişmediğini gördüm. 40 derece sıcakta bizleri bekleyip sevginizi gösterdiniz, hepinize çok teşekkür ederim. Daha özgür sanat, daha özgür sanatçı” diye konuştu.

Edebiyat Uyarlaması Dalında İlk Ödüller Verildi

Bu yıl ilk kez düzenlenen Edebiyat Uyarlaması Senaryo Yarışması’nda Jüri Özel Ödülü’nü ‘Yalnızlar’ isimli senaryosu ile 40 bin liralık ödülünü Elif Refiğ ve Murat Mahmutyazıcıoğlu aldı. Edebiyat Uyarlaması Senaryo Yarışması’nda En İyi Senaryo Ödülü’nün ‘Gölgeler Çekildiğinde’ senaryosu ile Burcu Aykar 80 bin liralık ödülü kazandı.

‘İddialı Filmler Var’

Kırmızı halıda gazetecilere açıklamalarda bulunan Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nın jüri üyesi oyuncu Nurgül Yeşilçay, “Bugün coşkulu bir korteje katıldık. Antalya halkının ilgisi çok yüksekti. Festivalde de iddialı filmler var. Çok güzel filmler izleyeceğimiz için şanslıyız. Yaşasın sinema" dedi. (Semih Ersözler- DHA)