Akdeniz’in Geleceği ve İklim Konuşulacak

Muratpaşa'da, ‘İklim Krizinde Yaşamaya Dair’ çalıştayı düzenlenecek.

28 Kasım 2022

Muratpaşa Belediyesi’nin, artan hava sıcaklığı, azalan doğal kaynaklar, yükselen deniz seviyesi, düzensiz ve aşırı yağışlar, kuraklık, sel ve kasırga gibi artan doğal felaketlerle kendini gösteren iklim krizine dikkat çekmek için geçen yıl başlattığı +0,5 Akdeniz’in Geleceği çalıştaylarına bu yıl da devam ediyor.

Geçen yıl deniz kirliği ve su politikaları üzerine odaklanan çalıştayın 2’ncisi, İklim Krizinde Yaşamaya Dair temasıyla, 2 Aralık 2022 Cuma Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. İklim krizinin, ‘sosyo-ekonomik durum’, ‘gıda güvenliği’ ve ‘halk sağlığına’ etkilerinin konuşulacağı çalıştayda, uzman ve akademisyenlerin sunumlarının yanı sıra, çeşitli atölyeler de gerçekleştirilecek.

İklim Krizinde Gıda, Sağlık ve Kırılganlık

İki oturum olarak gerçekleşecek çalıştayın birinci oturumunda, “İklim Krizinde Gıda ve Sağlık” başlığında sunumlar gerçekleşecek. Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Emine Didem Evci Kiraz “Sağlıklı İklim Reçetesi”, gıda mühendisi ve akademisyen Bülent Şık “İklim Krizi, Çocuklar ve Gıda Güvenliği” ve Dr. İlter Yenidede “İklim Dostu Sürdürülebilir Beslenme” üzerine konuşacak.

“İklim Krizinde Kırılganlık” başlığındaki ikinci oturumda ise; Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden Prof. Dr. Anlı Ataöv  “Yerel İklim Eylemi: Birlikte Tasarım Ve Pratik Öneriler”; Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Doç. Dr. Ceren Uysal Oğuz ve Doç. Dr. Senem Atvur “İklimin Kırılgan Grupları, İklim Adaleti, İklim Demokrasisi Ve Göçler”, Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Gerontoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Özgür Arun ise “İklim Krizinin Yaşlı Hakları Üzerine Etkisi”ni anlatacak.

Muratpaşa’nın Genç İklim Gönüllüleri

Çalıştayda elektronik atıkları sanata çeviren ressam Ayşecan Hizmet’in koordinatörlüğünde bir araya gelecek gençler de ‘yaratıcı yeniden kullanıma’ örnek olacak resim performansıyla iklim krizine dikkat çekecek. Projeye, ATSO Güzel Sanatlar Lisesi resim bölümü öğrencileri resim öğretmenleri Ahmet Kaya eşliğinde katılırken, Arty Sanat Akademi’sinin öğrencileri de performansta yer alacak. Akdeniz Üniversitesi Serik Gülsün Süleyman Süral Meslek Yüksekokulu Tasarım Bölümü Moda Tasarım Programı öğrencileri de öğretim görevlisi Mine Aydoğan’ın yürütücülüğünde çevreci atölyeler ve sunumlarla çalıştaya katılacak. Avrupa’nın en büyük sivil toplum merkezi olma özelliği taşıyan Abdullah Sevimçok Sivil Toplum ve İnovasyon Merkezi, çevre alanındaki proje sunumları ve Yaşamdan Yana Derneği de Vegan Atölyesi ile çalıştayda yer alacak.