12. Uluslararası Resort Turizm Kongresi Başladı

Tema 'Geleceğin Turizmi, Turizmin Geleceği'

24 Kasım 2022

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği'nin (AKTOB) bu yıl 23- 24 Kasım tarihlerinde 12.'sini düzenlediği Uluslararası Resort Turizm Kongresi, Antalya'nın Kemerağzı turizm bölgesindeki bir otelde gerçekleşiyor.

Kongrenin açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Sururi Çorabatır, AKTOB Başkanı Erkan Yağcı, Türkiye ve yurt dışından çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

 'Geleceğin Turizmi, Turizmin Geleceği' temasıyla düzenlenen kongrede, pandemi ve sonrasında bu yılın şubat ayında başlayan ve halen devam eden Rusya-Ukrayna arasındaki savaş ve bu savaşın etkilerinin gölgesinde turizm sektöründe 2022 yılı değerlendirilmesi yapılırken, 2023 yılı beklentileri ve hedefleri konuşuldu.

50 Milyon Turist 44 Milyar Dolar Gelir Hedefi

Turizmde pek çok başarıya imza attıkları bir yılın daha sonuna yaklaşıldığını belirten Bakan Mehmet Nuri Ersoy, 2022'ye başlarken '42 milyon turist, 35 milyar dolar gelir' hedefiyle yola çıktıklarını, temmuzda '47 milyon turist ve 37 milyar dolar' olarak revize ettiklerini ama bunun da yetmediğini söyledi. Son olarak ekimde yeni bir revize yaparak, yeni hedefin '50 milyon turist, 44 milyar dolar gelir' olduğunu açıklayan Bakan Ersoy, "İnşallah, 2022 yılı sona erdiğinde bu rakamları da geçtiğimizi hep birlikte göreceğiz" dedi.

2023'de Sürdürülebilir Turizm Programı Başlıyor

2023 yılından itibaren 'Güvenli ve Sürdürülebilir Turizm Programı'nı uygulamaya başlayacaklarını açıklayan Bakan Ersoy, "Bunun için dünyanın en üst düzey sürdürülebilirlik platformu olan Global Sustainable Tourism Council ile 3 yıllık bir protokole imza attık. Bu protokolle Türkiye, dünyada sürdürülebilir turizm alanında hükümet nezdinde ulusal bir program geliştirmek üzere anlaşma yapan ilk ülke oldu. 80 tesis ön denetimden geçti, bunun 53'ü Antalya'da ve turizmdeki liderliğini bu alanda da devam ettiriyor. 27 tesis sertifika almaya hak kazandı, denetlenen diğer tesisler de inşallah eksiklerini tamamlayıp sertifikalarını alacaklar. 2030 yılına geldiğimizde Türkiye'deki tüm tesisler, gerekli görülen 42 kriterin tamamını karşılamış olacak" diye konuştu.

Yeni Turizm Alanları Geliyor

Turizm Master Planı'nı sürdürülebilirlik yaklaşımıyla oluşturduklarını da açıklayan Bakan Ersoy, bakanlık öncülüğünde turizm ürünlerinin çeşitlendirilmesi, kitle turizmi kaynaklı olarak kıyı alanlarında ortaya çıkan baskının azaltılması ve turizmin sosyoekonomik yararlarının daha az gelişmiş yörelere yayılması adına çeşitli projeler geliştirdiklerinden bahsetti. Bakan Ersoy, "Bisiklet Dostu Otel Sertifikası, Dağ-Doğa Yürüyüşü Projesi, Yayla Turizmi Projesi, Akarsu Turizmi Projesi, Bisiklet Tur Güzergahlarının Belirlenmesi-Geliştirilmesi Projesi, Kuş Gözlemciliği Projesi, Tarım-Çiftlik Turizmi Projesi, Botanik Turizmi Projesi, İpek Yolu Projesi gibi. Bunların sayılarını ve çeşitliliğini artırmak için de çalışıyoruz" dedi.

Dünyada En Üst Standartta Hizmet

Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Antalya'nın turizmde en önde koşmaya devam ettiğini belirterek, dünyada en üst standartta bu hizmeti sunmanın gururunu verdikleri için sektör temsilcilerine teşekkür etti. Sektör çalışanları ile ilgili Antalya'da iyi insan yetiştirilmesi ve eğitimin niteliğini artırmak konusunda gençleri hazırlamaya gayret ettiklerini kaydeden Vali Yazıcı, "Hep birlikte Türk turizminin önünde koşan Antalya'mızı lider pozisyonunda tutup dünyaya örnek olarak göstermeye devam edeceğiz" dedi.

Yerli ve Yabancı 23 Milyon Misafir

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, 700 bin nitelikli turistik yatak kapasitesi ve bu yıl yaklaşık 23 milyon yerli ve yabancı turisti ağırlayan Antalya'nın sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da en önemli turizm merkezlerinden biri haline geldiğini söyledi.

Çok Zor Bir Dönem Yaşandı

AKTOB Başkanı Erkan Yağcı, bölgede ve dünyadaki tüm sıkıntılara rağmen Türkiye turizminin dünyada ilk 5 arasında olduğunu kaydeden Yağcı, "Bu yıl içinde 50 milyon turist, 44 milyar dolar Türkiye için; Antalya içinde 13 milyon turist sayısını aşmıştır ve aşacaktır. Son 3 yıldır küresel salgınla başlayan, ardından sıcak çatışmaların olduğu çok zor bir dönem yaşandı" diye konuştu.

Gecelemede 2019'u Aşan Akdeniz'deki Tek Ülke

Ciddi krizlerle yaşamaya alışmış bir sektör olarak Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy ile Güveni Turizm Sertifikasını oluşturduklarını anlatan Yağcı, "Bu dönemi hızlı atlatabilmemizdeki en önemli unsurlardan biri olmuştur. Güvenli turizm sertifikası başta olmak üzere bu süreçteki uygulamalar dünyanın birçok ülkesine örnek teşkil etti. Türkiye 2022 yılında otel gecelemelerinde 2019 yılını aşan tek Akdeniz ülkesi olmuştur. Tüm sıkıntılara rağmen Türkiye turizminin büyüyeceğini çok rahatlıkla söyleyebiliriz. Antalya 20 milyon turisti ağırlayabilecek bilgi birikim ve altyapıya sahiptir" dedi. (Mehmet Çınar- DHA)