Gazipaşa

Gazipaşa’da el değmemiş koylar, ilgi çekici jeolojik oluşumlar, gizemli mağaralar, muz ve tropik meyve bahçeleri sizleri bekliyor.

 Antalya’nın en doğusunda yer alan ilçesi olan Gazipaşa, şehir merkezine yaklaşık 180 km. uzaklıktadır. İlçe, batı ve kuzeybatısında Alanya, kuzeyinde Karaman, doğusunda Mersin, güneyinde Akdeniz ile çevrelenmiştir.

Gazipaşa’nın tarihi M.Ö. 2000’li yıllara kadar uzanmaktadır. Bölge, o tarihlerde Hititlerin bir kolu olan Luvi’lerin yerleşim bölgesi olmuştur. M.Ö. 628 yılında bölgede kurulan Selinus ise dönemin önemli liman kentlerindendir. Tarih boyunca Bizans İmparatorluğu, Kilikya Ermeni Krallığı, Anadolu Selçuklu Devleti, Karamanoğulları Beyliği ve Osmanlı İmparatorluğu’nun hakimiyeti altında yaşayan ilçe, Selçuklular zamanında sık sık yaşanan sel felaketleri yüzünden Selinti olarak adlandırılmaya başlanmıştır. Atatürk tarafından 1921 yılında Gazipaşa adıyla ilçe yapılmış, 1926 yılında nüfusunun azlığı nedeniyle ilçe statüsü kaldırılmıştır. 1948 yılına kadar Mersin’e bağlanan Gazipaşa, o tarihten sonra tekrar ilçe statüsüne kavuşarak Antalya’ya bağlanmıştır.  

Gazipaşa’nın verimli toprakları, hemen her türlü sebze ve meyvenin yetişmesi için uygun şartlar sunar. Özellikle muzu ile ünlü olan ilçenin, iç kesimlerindeki kızıl kestane topraklarında, tahıl tarımı yapılmaktadır. Seracılık faaliyetlerinin yaygın olarak yapıldığı ilçede, enginar ve çilek üretimi de son yıllarda artış göstermiştir. Dağlık ve ormanlık bölgelerde hayvancılık ve ormancılık, önemli geçim kaynaklarıdır.     

Tipik Akdeniz ikliminin etkilerinin hissedildiği Gazipaşa’da, maki bitki toplulukları, çam ormanları, ilçenin daha yüksek kesimlerinde ise sedir, ardıç, ladin, karaçam gibi ağaçlar yaygın olarak görülür.

Yörük kültürüyle yoğrulmuş bir mutfağa sahip olan ilçede, guru keşli çomaç, keçi etli bulgur pilavı, Yörük çorbası, kuzu budu sarması, göleviz gibi özel lezzetleri tatmak mümkündür.

Ören yerleri ve tarihi kalıntılar açısından oldukça zengin olan Gazipaşa, bakirliğini yitirmemiş doğal güzellikleri ve ilginç jeolojik oluşumlarının yanı sıra 50 km’lik kıyı şeridi ile de yüksek bir turizm potansiyeli taşımaktadır. Denize girmek için birçok elverişli plajı bulunan ilçe, kayalıkların arasında gizlenmiş büyüleyici koylarıyla dikkat çeker. Ayrıca Gazipaşa, Caretta Caretta’ların Akdeniz sahillerinde yumurtalarını bıraktığı ender bölgelerden biridir. 

‘Sessiz Cennet’ olarak da bilinen Gazipaşa, tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra Alanya’ya olan yakınlığı, Gazipaşa – Alanya Havalimanı sayesinde ziyaretçilerine sunduğu ulaşım kolaylığı ile her geçen yıl turizm potansiyelini artırarak, daha geniş kitlelerce keşfedilmektedir. 

EDİTÖRÜN NOTU:

Yaklaşık 2,5 km’lik uzunluğa sahip plajında unutulmaz bir deneyim yaşayacağınız, suları kendi kendini filtre eden tek deniz olma özelliğiyle fark yaratan, size denizin ortasında adeta jakuzi etkisini hissettirecek doğa mucizesi Koru Plajı – Doğal Havuzlar’da yüzmeden,

Ziyaretçilerine farklı kültürlerin etkileşiminde, eşsiz bir serüven sunan Antiocheia Ad Cragum Antik Kenti’nin, oldukça geniş bir alana yayılan kalıntıları arasında tarihsel bir yolculuğa çıkmadan,

Antiochia Ad Cragum Antik Kenti’nin içinden geçilerek gidilen, göz alıcı manzarası, turkuaz rengi cam gibi suları, enteresan doğal oluşumları ile daha ilk anda ziyaretçilerini etkisi altına alan Delik Deniz ve Kral Koyu’nda, tarihle iç içe deniz keyfi yapmadan,

4 km. uzunluğu ile bölgenin en derin mağaralarından biri sayılan Yalan Dünya Mağarası’nın, fantastik bir film setini andıran sarkıt ve dikitleri arasında kaybolmadan,

Uçsuz bucaksız masmavi denize karşı konumlanan ve muhteşem bir görsellik sunan muz bahçeleri arasında dolaşarak, aromasıyla ve tadıyla bambaşka bir lezzete sahip muzlardan tatmadan 

Gazipaşa’dan ayrılmayın!